Logo deventerpost.nl


Arthur Rijker
Arthur Rijker

Luister en stem!

  Column

Woensdag mogen wij allemaal naar de stembus, een prachtig verworven recht die bij een democratie hoort. Een democratie waar niet één persoon bepaalt, maar wij allemaal invloed hebben op hetgeen gebeurt.

Natuurlijk is één stem misschien een 'druppel op een gloeiende plaat', maar wanneer iedereen zo zou denken valt er niets te stemmen. De afgelopen periode was er de verkiezingscampagne, een periode waar partijen en de leiders daarvan zich profileren. Standpunten worden ingenomen en verdedigd, er worden zelfs al samenwerkingspartners gezocht en er wordt gedebatteerd. Waar ik heel veel respect voor heb, is dat onze politieke leiders elkaar in een debat kunnen fileren, maar daarna de hand schudden en op een normale manier uit elkaar gaan met respect voor de ander. Geen persoonlijke wrok of boosheid, maar geluisterd naar elkaars standpunt. En ook al het er niet mee eens zijnde, dit standpunt toch kunnen respecteren. Ook dat is voor mij democratie. Standpunten mogen verschillen en deze hoef je niemand op te dringen. Je hoeft het niet altijd eens te zijn, er mag verschil zijn. Maar waarom escaleert het dan toch regelmatig in de maatschappij? Waarom moeten er rellen zijn als iemand gaan supporter van dezelfde voetbalclub is, een ander geloof heeft? Geen voorrang geeft terwijl je van rechts komt? Of vindt dat Piet, zwart, roetkleurig of geel moet zijn? Als iedereen wat minder hard zou schreeuwen en meer zou luisteren, gaat de maatschappij er heel anders uitzien. Waarom opdringen wat jij wilt?

Een gezonde discussie met goede argumenten kan iemand laten inzien zijn/haar mening bij te stellen, zijn de verschillen dan nog niet overbrugt hoeft dat toch geen ruzie op te leveren. Iedereen heeft een andere achtergrond, is op een eigen wijze opgevoed en opgegroeid, heeft ervaringen opgedaan die anders zijn, heeft lief en leed gekend en is daardoor de persoon geworden die hij/zij is.

Vandaar dat ons referentiekader anders is. We leven in een vrij land en laten we daar alsjeblieft dankbaar voor zijn. Natuurlijk zijn er regels nodig, in een democratie heeft iedereen daar zeggenschap over. Vandaar stem!

Arthur Rijker
Studio Perfect

Reageer als eerste