Logo deventerpost.nl


Jan Henk van der Kolk  coördineert Artius. Humanitas beschikt over meerdere geschikte ruimtes (foto en tekst Gerreke van den Bosch).
Jan Henk van der Kolk coördineert Artius. Humanitas beschikt over meerdere geschikte ruimtes (foto en tekst Gerreke van den Bosch).

Artius laat Keizerslanden bloeien

  Cultuur

DEVENTER - Zelfstandig woonzorgcentrum Humanitas op de Keizerslanden doet er alles aan om het leven van haar bewoners te verrijken. Sinds januari draait er een cultureel podium onder de naam Artius.

Projectleider Jan Henk van der Kolk praat met enthousiasme over zijn werk. ,,Met Artius brengen wij kunst en cultuur bij de mensen. Wanneer je verhuist naar een woonzorgcentrum raak je veel kwijt, niet alleen een deel van je meubilair maar ook je eigen leefpatroon. Eten, medicatie en andere basisbehoeften worden voor je geregeld en dan is de kans groot dat je ook geestelijk 'inkakt'. Wij willen onze bewoners prikkelen en uitdagen met onder andere mooie films, inspirerende lezingen, wervelende dansvoorstellingen, ontroerende zanggroepen en prikkelende debatten. We willen daarbij ook de buurt betrekken. Humanitas moet een integraal onderdeel zijn van de wijk. Artius gaat het culturele podium voor de wijk Keizerlanden worden", zegt van der Kolk stellig.

De activiteiten van Artius richten zich op een breed, cultureel en maatschappelijk geïnteresseerd publiek. Deze doelgroep bevindt zich voor een deel in eigen huis maar zeer zeker ook in de rest van de wijk Keizerslanden. Naast Woon- en Zorgcentrum Humanitas zijn er namelijk ook nog een aantal andere woon en/zorgcentra in de dezelfde wijk: Serviceflat Beeckestein, het nieuw te bouwen complex in het plantsoen, Finse Hof, Graaf Florishof , De Landheer en InteraktContour: Landsherenpoort.

Humanitas is geknipt als podium voor Artius want het beschikt over meerdere ruimtes die prima dienst kunnen doen voor het diverse aanbod. Van een grote zaal met podium en uitstekende geluidsinstallatie tot een aantal kleinere vertrekken voor kleinschalige bijeenkomsten. Tevens zijn al deze allemaal rolstoel- en scootmobiel-vriendelijk. Bovendien beschikt het centrum over goede horecafaciliteiten. ,,Het programma dat wij bieden is niet exclusief voor senioren maar zij zijn wel onze belangrijkste doelgroep. We hebben debatten gehad tijdens de tweede kamerverkiezingen en een lezing over Darwin, daar komen óók jongeren op af. We promoten onze activiteiten door een maandfolder die huis aan huis wordt verspreid op de Keizerslanden."

Het woonzorgcentrum staat vaker in de aandacht. Met name het project met de woonstudenten trok zelfs landelijke publiciteit. Of Artius ook aan zal slaan wordt eind van het jaar duidelijk tijdens de evaluatie. ,,Het is net begonnen. Soms valt de belangstelling tegen en soms zit het vol. Als het goed gaat draaien krijgt het een vervolg."

humanitasdeventer.nl

Reageer als eerste