Logo deventerpost.nl


Foto: www.beeldarchiefgildedeventer.nl

Wie kent Hendrika?

  Historie

DEVENTER - In de Deventer Post van 17 mei jl. besteedden wij aandacht aan de Werkgroep Vergeten Verzet. Deze werkgroep streeft naar eerherstel voor drie in de oorlog omgekomen gemeenteraadsleden. Daarnaast wil zij de geschiedenis van het linkse verzet in Deventer beschrijven. Werkgroeplid Johan van der Veen heeft bij één van de vele verhalen uit die tijd de hulp van oudere Deventenaren nodig.  

Van zomer 1941 tot eind 1942 zat op het toenmalige adres Schoutenweg 2a (nu 93) één van de leiders van de illegale CPN ondergedoken. Hij vond daar samen met zijn vrouw en vijf  kinderen onderdak. Twee periodes woonden zij daar met een ander gezin, dat uit drie gezinsleden bestond. Een zoon van die toenmalige CPN-leider heeft zijn herinneringen aan het verblijf in Deventer opgeschreven. Zo vertelt hij onder meer over het ongeval waarbij zijn moeder er  getuige van is  dat een klein meisje door een auto van de Wehrmacht (het Duitse leger) wordt aangereden. Het ongeval vond donderdag 19 november 1942 om 13.50 uur plaats op de Ceintuurbaan.

Het slachtoffer was de vijfjarige Hendrika P.M. Rouwendal, die woonde aan de  Putmanstraat 9. Met een hersenschudding werd zij in de auto van de Wehrmacht naar het Sint Geertruiden Ziekenhuis gebracht. Als Hendrika nog leeft, zou ze nu zo'n tachtig jaar oud moeten zijn. Een verhaal dat vast en zeker in de familie is blijven hangen. Kent iemand haar, heeft iemand haar gekend of kent iemand familieleden van haar? En zijn er nog getuigen van dit ongeval? Johan van der Veen wil het graag weten. Hij is te bereiken op 06-13772535 of per mail joh.veen@compaqnet.nl)


 

Reageer als eerste