Logo deventerpost.nl


Studio Groen+Schild verhuist naar Grijze Silo in Deventer

  Zakelijk

DEVENTER - Studio Groen+Schild is eind mei verhuisd naar de Grijze Silo (Zuiderzeestraat 3) in het Deventer Havenkwartier. In ruim een jaar is de begane grond van de Grijze Silo getransformeerd van een graansilo tot een nieuwe werkruimte. Directeur-eigenaar Ellen Schild: "Waar eens de vrachtwagens binnenreden om hun containers te vullen, staan nu onze werktafels in de studio."

Architect Ellen Schild en interieurarchitect Tine Groen willen met hun nieuwe werkruimte in het Havenkwartier laten zien wat ze als ontwerpers in hun mars hebben. "Na een zorgvuldige zoektocht hebben we precies gevonden wat we zochten: een industrieel pand in een creatieve en levendige omgeving", vertelt Tine Groen. Een perfecte plek voor hun studio, waarmee ze de afgelopen vijftien jaar zijn uitgegroeid tot specialist op het gebied van transformatie, renovatie en grootschalige interieurs. De tien ontwerpers van Studio Groen+Schild realiseren bijzondere projecten in binnen- en buitenland: van het Nederlandse consulaat in New York tot een stadswoning in Deventer. Van appartementen in een oud pakhuis tot een kantoor op de Zuidas in Amsterdam.

Het ontwerp
Er moest nog wel wat gebeuren om de voormalige graansilo geschikt te maken als werkplek. Daar lag voor het team van Groen+Schild de uitdaging: in ruim een jaar is de begane grond getransformeerd tot een bijzondere werkruimte. "Waar eens de vrachtwagens binnenreden om hun containers te vullen staan nu onze werktafels in de studio", aldus Schild. Groen+Schild wilde het ruige karakter van de binnenzijde van de silo bewaren. De trechtermonden, de kettingen, het ruwe beton en de bakstenen wanden zijn dan ook zoveel mogelijk intact gelaten. Wel is een extra verdieping toegevoegd met een uitbouw in staal en glas, die vier meter uitkraagt aan de kant van de haven. Op straatniveau zijn aan de voorzijde de dichte roldeuren vervangen door transparante deuren en aan de achterzijde zijn glazen puien geplaatst. Het karakter van de begane grond en de nieuwe verdiepingsvloer zijn bewust verschillend, licht Tine Groen toe. De begane grond heeft een huiselijk karakter met een hoge boekenkast, een keuken en een grote tafel. Daarnaast staan er kasten met materialen en stalen. Op de begane grond is fysiek zichtbaar waar we als ontwerpers mee werken, vertelt Groen. Op de verdieping zijn de werkplekken in een open ruimte. Ze staan deels in de oude silo en deels in de nieuwe glazen uitbouw. De ledverlichting in de afgezaagde trechtermonden en de lichtlijnen onder het roosterplafond vormen heldere lijnen die ook vanaf de buitenzijde zichtbaar zijn. Het ontwerp is consequent uitgevoerd in een aantal materialen: staal, glas, aluminium en beton. "Daarop aansluitend hebben we drie kleuren gebruikt: blauwgrijs voor alle nieuw toegevoegde elementen, lichtgrijs voor de vloer en zwart voor details. Hierdoor is goed zichtbaar wat oud is en wat er nieuw is toegevoegd", licht Schild toe.

Energiezuinig en groen

Energiezuinig, dat is ons uitgangspunt geweest voor het ontwerp van de installaties, benadrukt Schild. In de silo is geen gasaansluiting. Verwarming en koeling worden gerealiseerd middels een elektrische warmtepomp, die de energie haalt uit de buitenlucht. De warmtepomp is verbonden met een warmteterugwinunit, waarmee 90% van de energie wordt teruggewonnen uit de lucht die nodig is voor de ventilatie. Daarnaast draagt de energiezuinige ledverlichting bij aan de reductie van het stroomverbruik. De benodigde energie komt nu nog van het net en is groen. De volgende stap is zonnecollectoren op het dak van de silo.

Openstelling
Naast een fijne werkruimte voor hun eigen team, willen Groen en Schild hun ruimte ook regelmatig openstellen voor publiek. "Tijdens de Open Monumentendagen dit jaar geven we rondleidingen en vertellen we over ons ontwerp en de realisatie van dit bijzondere project." Daarnaast wil de studio lezingen en exposities organiseren over onderwerpen die hen
inspireren en te maken hebben met architectuur en vormgeving. Door het openstellen van de ruimte wordt de ambitie om de silo meer te laten zijn dan een landmark, vormgegeven: een plek die bijdraagt aan de creativiteit en levendigheid van het Havenkwartier. Groen+Schild: "Hieraan mee te werken en er echt een inspirerende plek van te maken, dat is wat wij voor ogen hebben."
Met hun nieuwe ruimte is Studio Groen+Schild veel zichtbaarder geworden in Deventer. Het laat zien wat de ontwerpers in hun mars hebben op het gebied van architectuur, constructie, duurzaamheid en interieurontwerp. Alle componenten zijn zorgvuldig geïntegreerd. "Dat is waar we voor staan: architectuur en interieur zijn voor ons vanzelfsprekend met elkaar verbonden", aldus Ellen Schild.

Geschiedenis
De bouw van de Grijze Silo was in 1961 spectaculair: na drie weken onafgebroken betonstorten in een houten glijbekisting ontstond het 51 meter hoge pand. In die tijd een unieke prestatie in Nederland. Het gebouw dat dienst deed als opslag voor veevoer en graan sloot in 2000 haar deuren. Met de verkoop van de silo in 2015 aan een particuliere eigenaar kreeg de silo een nieuwe bestemming. De Zwarte Silo en het Elevatorgebouw in het Havenkwartier vormen samen met de Grijze Silo een ensemble dat onderdeel is van het industrieel erfgoed van Deventer.
 

Reageer als eerste