• Alles
 • (4)
  Sport
 • (9)
  Theater
 • (1)
  Evenement
 • (3)
  Muziek
 • (1)
  Cursus-Workshop

van Beethoven en van Nieuwkerk (première)

zaterdag 17 oktober 20:00 t/m 21:00 uur

Eduardus Lee en Foppe Schut

PREMIÈRE: Songs of War & Peace van Willem Wander van Nieuwkerk

door het Ruysdael Kwartet en Peter Holtslag (blokfluiten)

Nieuwe klassieke kamermuziek gebaseerd op Europese volksmuziek in een zeldzame bezetting.

Zaterdag 17 oktober 20.00-21.00 Dorpskerk Wilp

(€17,50 met drankje en ontvangst door musici en componist na afloop)

Het Ruysdael Kwartet en Peter Holtslag (blokfluiten) spelen op 17 en 18 oktober vier concerten (Amsterdam, Zeist & Wilp) in Nederland met de première van Willem Wander van Nieuwkerk’s Songs of War & Peace.

Songs of War & Peace is een suite voor strijkkwartet en blokfluit geïnspireerd op volksliederen uit de Dertigjarige Oorlog, die Europa in z’n greep hield aan het begin van de 17e eeuw. Duitsers, Nederlanders, Spanjaarden en Tsjechen streden in die chaotische en bloedige jaren om macht en godsdienstvrijheid op een schaal die nooit eerder vertoond was.

Songs of War & Peace is de muzikale verklanking van een strijdend Europa dat steeds opnieuw actueel blijkt. Oude strijdliederen, hymnen en klaagzangen botsen en versmelten in een hedendaagse terugblik op die oorlog.

Songs of War & Peace bestaat uit 5 delen waarin de verschillende aspecten van de oorlog terug te horen zijn: euforie, vernietiging, verlies, hoop en wrange herinnering, en waarin voor de goede verstaander tal van melodieën van boer, burger en soldaat te herkennen zijn. Denk aan Nederlandse melodieën als Nu drijven wy de Paus heraus, en iconische Duitse wijzen als Der grimmig Tod en O Heiland reiss der Himmel auf. Een grote rol speelt ook de religieuze muziek van Bohemen, waar de oorlog begon.

De muzikale bezetting van het stuk is opmerkelijk. De combinatie blokfluit-strijkkwartet is zeldzaam en verenigt verschillende tijdsgewrichten. De fluit stamt uit de barre periode van de oorlog zelf, het kwartet uit de Romantische negentiende eeuw waarin men zich nostalgisch bezon op dat nationale verleden. Het stuk brengt ze samen in een nieuwe, melodische klankwereld.

Het Ruysdael Kwartet ontwikkelde zich in de meesterlijke traditie van kwartetten als het Amadeus, Hagen, Alban Berg en Mosaïques. Het heeft een grote naam in Europa door het winnen van grote prijzen als de Alban Berg Prijs en door hun gelauwerde uitvoeringen van Russische muziek

Peter Holtslag is o.a. specialist in het 17e-eeuwse repertoire, zowel als uitvoerend musicus met vele cd’s op zijn naam alsook als docent aan de Royal Academy en de Musikhochschule Hamburg.

Op het programma wordt het nieuwe werk voorafgegaan door Purcell, Fantasia's en Beethoven's kwartet, op. 18 no. 4 in c

Zaterdag 17 oktober 20.00-21.00 Dorpskerk Wilp (€17,50 met drankje en ontvangst door musici en componist na afloop)

Reserveer voor Wilp: via wwvannieuwkerk@gmail.com of via www.vannieuwkerk.info/contact.


deel deze activiteit

Locatie

Dorpskerk Wilp
Wilp (Gelderland)
Kerkstraat 25
7384as


Routeplanner

Type uw postcode en druk op de knop om een persoonlijke routeplanning in een nieuw venster te openen.


Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden