• Alles
  • (1)
    Evenement
  • (1)
    Cursus-Workshop

Huygens Vocaal Ensemble zingt Requiem Mozart

vrijdag 15 november 20:30 uur

Foto:

Deventer - Voor het eerst (!) in de meer dan 25-jarige geschiedenis van het Huygens Vocaal Ensemble staat er werk van Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) geprogrammeerd.

Na een lange tijd van aandacht voor opera's ging Mozart omstreeks 1790 weer religieuze muziek schrijven. Zijn Requiem kon hij echter – zoals bekend – niet meer voltooien. Hij rondde de eerste twee delen af (Introitus en Kyrie) en schreef van het Dies irae wel noten voor koor en strijkers, maar de instrumentatie bleef onvolledig. Van het slotdeel van de Sequenz, het Lacrimosa, componeerde hij zelfs alleen de eerste acht maten! Ook van het Offertorium zijn alleen koor- en hier en daar wat strijkerspartijen overgeleverd.

Het Huygens Vocaal Ensemble voert bij dit concert de versie van Su¨ssmayr uit. Deze keuze is niet alleen praktisch, het is ook een compositie met een kop en een staart. Letterlijk: Su¨ssmayr gebruikte voor het einde namelijk de noten van de eerste delen. Het blijft natuurlijk de vraag of Mozart dat zelf ook zou hebben gedaan en of hij die delen die Su¨ssmayr toevoegde – Sanctus, Agnus Dei en Lux aeterna – ook zou hebben gekozen. Maar duidelijk is, dat Su¨ssmayr bijzonder gei¨nspireerd was door Mozarts materiaal. In zijn eigen werk haalde hij het niveau van het Requiem namelijk zelden.

Naast het Requiem twee grote romantische motetten van Mendelssohn – Mitten wir im Leben sind en Reger – O Tod, wie bitter bist du. Twee werken – een uit de vroege romantiek en een uit de laatromantiek - met grote zeggingskracht welke een mooie inleiding vormen op het Requiem van Mozart.

Info en kaarten: www.huygensmusic.nl

Voorverkoop € 19,50 Jongeren tot 16 jaar € 10,- (exclusief boekingskosten). Kassa € 25,- jongeren tot 16 jaar € 15,-

Vrijdag 15 november - Deventer | Bergkerk, aanvang 20.30u 


deel deze activiteit

Locatie

Bergkerk
Deventer
Bergkerkplein 1Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden