<p>Bob met de Zwitserse legerfiets en houten wielen aan het stuur. Het museum is open tijdens winkeltijden.&nbsp;</p>

Bob met de Zwitserse legerfiets en houten wielen aan het stuur. Het museum is open tijdens winkeltijden. 

(Foto: Gerreke van den Bosch)

Fietsen kijken voor het goede doel. ‘Het gaat om het unieke verhaal achter elke fiets’

Deventer - Bob Hulsebos (61) houdt zijn hele leven al van fietsen. Hij begon bij rijwielhandel Bos met sleutelen en is daar nu gestart met een ‘Kika Fietsmuseum’.

Door Gerreke van den Bosch

 ”Het museum vertelt meer het verhaal achter de unieke modellen dan dat het zich richt op antieke modellen. Daarvoor moet je naar het Velorama in Nijmegen. Het idee voor een museum leefde al een aantal jaren omdat er in mijn eigen omgeving bijzondere fietsen stonden waar niets mee gebeurde. Echte collector’s items”, vertelt Bob over de opstart.
Maandag 7 november opende het kleine museum op de bovenste etage van de opslagplaats aan de Hoge Hondstraat. “Toen ik hoorde dat er niets gedaan werd met die opslag vroeg ik aan Erik Bos of ik er een fietsmuseum mocht starten. Hij vond het goed en stelde zelf ook een aantal bijzondere fietsen uit zijn collectie beschikbaar. Het museum is gratis. Ik hoef ook geen huur te betalen maar er wordt wel een donatie gevraagd die bestemd is voor Kika. Er staat een melkbus waar mensen hun kleingeld kunnen doneren. We hebben een Kikavlag gekocht en stickers. Het duurt tien jaar voor de melkbus een keer geleegd wordt.”

Bob zijn betrokkenheid bij het goede doel is groot. Tranen wellen op als hij vertelt over zijn nicht Hetty die nog jong overleed aan kanker. “Ze liet twee puberende meiden achter. Dan vraag je je af: hoe kan dat zomaar? Voor haar kinderen is dat in feite nog erger.”

Er staan inmiddels een dozijn fietsen maar dat wordt uitgebreid naar twintig. Bob zijn collega Ron van Dijk uit Nijmegen geeft ook fietsen in bruikleen. “Ron ken ik van Europe Bike Tours.We waren collega’s. Wij deden samen fietstours door Europa voor Amerikanen. Onderweg scharrelden we nog wel eens wat dingen op zoals in de Dordogne. Ron en ik zijn allebei fietsfanaten. Ron is Europa rondgefietst en ik het zuidelijk deel van Nieuw Zeeland. Daar heb ik vier weken over gedaan. Wil je alles zien, heb je eigenlijk wel een paar maanden nodig. Als je een land wilt ontdekken is de fiets het best. Je snuift veel meer van land en de inwoners op dan wanneer je met de auto gaat. Ik ben ook vier keer naar de Noord Kaap geweest op de motorfiets. Dat is 3500 kilometer vanuit Amsterdam. Helemaal in mijn eentje, gewoon onderweg ergens mijn tentje opslaan. Heerlijk.”

Bob doet het nu rustig aan en houdt zich bezig met zijn fietsmuseum. “Ik wil bij de fietsen het verhaal vertellen en zoek daarvoor nog displays zoals ze bij autobedrijven ook gebruiken. Misschien zijn er nog mensen of bedrijven die zoiets hebben en dit beschikbaar willen stellen? ook zoeken we knaakbuizen. Die geven we aan mensen die willen sparen voor zo’n oude fiets want een aantal zijn te koop. Zo hebben we een 27inch wiel Sparta racefiets voor 150 euro. Onze meest bijzondere fiets is een Zwitserse legerfiets, deze hebben we van Ron in buikleen. Ook hebben we een EDR fiets van Burgers van na de eerste Wereldoorlog.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden