<p>Iris Cents (links) vond een luisterend oor bij Yvonne van Triest. Yvonne is een &lsquo;professionele vriendin&rsquo;.&quot; (foto Ilona Elants)</p>

Iris Cents (links) vond een luisterend oor bij Yvonne van Triest. Yvonne is een ‘professionele vriendin’." (foto Ilona Elants)

(Foto: Ilona Elants)

'Behoefte aan een luisterend oor'

Deventer - Een paar jaar geleden is Iris Cents gescheiden. “Er komt zoveel op je af. Sociaal en emotioneel is het zwaar, alles veranderde voor mij en de kinderen (toen 6 en 10 jaar). Alleen mijn werk bleef hetzelfde.”

Iris vertelt. “Yvonne is een ‘professionele vriendin’. Ik maakte overal zorgen om en zag niet wat er wel goed ging. Home-Start heeft geholpen om weer te genieten. Ik had behoefte aan een luisterend oor en te horen wat normaal is na een scheiding.” Via Home-Start was er een match met Yvonne. “Gelijk bij de kennismaking hadden we een klik.”

Ervaringen delen

Yvonne van Triest: “Ik ben vrijwilliger geworden, om iets te kunnen betekenen voor anderen en wilde mijn ervaringen delen. Mijn kinderen zijn al ouder. Door mijn scheiding weet ik wat er op je afkomt. Ik wilde voor Iris graag een luisterend oor zijn en haar ondersteunen.”

Fijne momenten

Iris vervolgt. “Yvonne maakte me bewust dat het draait om die kleine momenten die juist goed gaan en zo leerde ik de fijne momenten weer waarderen. We spraken één keer per week af. De gesprekken waren serieus, maar er was ook tijd voor gezelligheid en humor.”

Loslaten

Iris is GGZ-verpleegkundige. “Ook in mijn werk kom ik het nodige tegen. Ik leerde dat het tijd kost om het oude los te laten. Mijn verwachtingen in het leven moest ik bijstellen. Door Home-Start durfde ik weer te dromen.”

Voorspelbaarheid

Yvonne: “Iris deed heel hard haar best, maar wilde te snel. Wat heel herkenbaar is, je wil voorspelbaarheid”.

Relativeren

Iris kijkt met een goed gevoel terug op de steun vanuit Home-Start. “Ik kon niet alleen mijn verhaal bij haar kwijt, Yvonne hielp me relativeren en luisterde zonder te oordelen. Ik had weer zin en energie om dingen te ontdekken en te ondernemen.”

Goede match

Yvonne: “Bij Home-Start gaat het om een goede match. Na de kennismaking hebben we vervolgafspraken gemaakt, deze hebben we samen invulling gegeven. Ik heb Iris zien groeien. Home-Start kan een verschil maken! Voor ons is het daarna niet gestopt. We hebben af en toe nog contact, ze kan altijd op mij terugvallen. Kortom, zinvol en dankbaar vrijwilligerswerk.”

Iris heeft haar leven weer op de rit en is blij met de stap die ze toen gezet heeft. Yvonne is nog steeds actief voor Home-Start en is met veel plezier aan de slag bij andere gezinnen. Ervaren en getrainde vrijwilligers van Home-Start bieden opvoed- en gezinsondersteuning bij alledaagse, lichte opvoedvragen.


Meer informatie: homestart.deventer@humanitas.nl of 06-35121850.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden