Foto:

Avonturen op het boerenland

Diepenveen - In 2019 nam LekkerBoer het initiatief om van het voedselverhaal een avontuur te maken op een boerenerf. Lekker naar buiten, kinderen met ouders, voor een gezonde leefstijl. Dit jaar organiseren boeren en tuinders opnieuw een serie Foodcamps op het erf samen met LekkerBoer.

LekkerBoer wil bijdragen aan een gezonde en duurzame leefstijl. Door kinderen letterlijk in beweging te brengen voor hun eten, op de plek waar het ‘gemaakt’ wordt. Op een boerderij en tuinderij komen alle aspecten van een gezonde en duurzame leefstijl samen. Gezonde voeding, bewegen in de buitenlucht en contact met alles wat leeft op en rond het boerenerf.

Verspillingsvrij
Nieuw dit jaar is dat voedselverspilling onder de aandacht wordt gebracht in het oogst- en kookonderdeel van de Foodcamp, in navolging van de nationale verspillingsvrije week. Een belangrijk thema voor een duurzame leefstijl waar verschillende partners van de Foodcamp, zoals Rabobank en Ekoplaza zich al langer sterk voor maken.

Scholen en kinderopvang
Foodcamps worden ook georganiseerd voor scholen en kinderopvang. Niet alleen voor basisonderwijs, maar ook voor voortgezet onderwijs en mbo. Hiervoor is subsidie vanuit het landelijke programma Jong Leren Eten (JLE) beschikbaar. De Foodcamp wordt door JLE als één van de inspiratievoorbeelden gepresenteerd.
Van 1 t/m 30 september kunnen scholen aangeven dat zij belangstelling hebben voor de subsidieregeling. Toekenning vindt plaats op basis van vooropgestelde criteria/randvoorwaarden.

Lokale organisatie
LekkerBoer verzorgt de organisatie van de Foodcamps. Daarbij werkt ze nauw samen met deskundige partners. Zo verbindt elke Foodcamp lokale partijen op het gebied van een gezonde en duurzame leefstijl.

In een rondje over de tuinderij laat biologisch tuinder Jopie Duijnhouwer de deelnemers zien wat er voor nodig is om op een natuurlijke manier groenten op zijn bedrijf te telen. Jeroen Spikker van BijTjoonk laat de deelnemers zien wat de koeien, schapen en kippen op zijn leer-/werkboerderij produceren. Kok en medewerkers van Het Volkshuis maken samen met kinderen en ouders wat lekkers klaar met de zelf geoogste producten van de tuinderij in de LekkerBoer foodtrailer. Ouders hoeven thuis dus niet te koken. Een lokale sportpartij neemt de deelnemers mee in een kind-ouder bootcamp tussen de groentes. De Foodcamp wordt ondersteund door bedrijven uit de voedselketen, leveranciers en afnemers van de boerderij en tuinderij, zoals Rabobank en Ekoplaza Deventer. Ekoplaza levert aanvullende producten en organiseert een winactie. Kinderen kunnen kaartjes voor de Foodcamp winnen. Voor meer info www.lekkerboer.nl/actie.

Waar en wanneer
Vrijdag 2 oktober bij tuinderij Haverkamp en leer-/werkbedrijf BijTjoonk, Rodijksweg 9a in Deventer.
Op www.lekkerboer.nl/foodcamp is meer informatie te vinden en een overzicht van alle Foodcamps.

Kinderen kunnen zich aanmelden met hun ouders voor de Foodcamp via www.lekkerboer.nl/foodcamp. De prijs is 7,50 euro per persoon.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden