Foto: Jan Mark Koopmans

Monument van de Eeuw in LEGO

Deventer - Onder leiding van ingenieur Frits de Ranitz werd in 1914 begonnen met de bouw van het huidige station in Deventer naar een ontwerp van architect Henri Menalda van Schouwenburg. 

Het station is een samenvoeging van de stations van de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen en van de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij. In 1920 werd het nieuwe station in gebruik genomen. Het bestaat nog steeds uit het oorspronkelijke hoofdgebouw met een lange goederenloods aan de rechterzijde, een groot en lang overkapt eilandperron, het voormalig reservoirgebouw en het voormalige ketelhuis.

Het station werd in 1999 een Rijksmonument en is na honderd jaar één van de weinige stations in Nederland die zo goed bewaard is gebleven. Bijzonder zijn onder andere de groene tegeltableaus die de functie van de ruimte aangeven en de tekeningen van Jan Feith in de voormalige wachtkamer Eerste en Tweede Klasse, die de geschiedenis van het vervoer uitbeelden.

Dit jaar bestaat het station 100 jaar en is daarom voor Deventer het “Monument van de Eeuw”. Stichting Industrieel Erfgoed Deventer (SIED) bracht ter gelegenheid hiervan het boek “Station Deventer 1920-2020” uit, geschreven door Arno Dijkhof. Het eeuwfeest inspireerde Jan Mark Koopmans om het stationsgebouw in LEGO na te bouwen. Het stationsgebouw is een echte LEGO Master geworden. De NS en de SIED organiseren vanaf 10 oktober 2020 (start herfstvakantie) een nieuwe expositie op het station. 

Op perron 4 is het LEGO station voor een raam van de voormalige stationsrestauratie te zien. Ook kunnen er detailfoto’s worden bekeken van het interieur. Op de andere ramen van genoemde stationsrestauratie (zowel perron 3 als 4) is een fototentoonstelling te zien van Theo de Kreek (SIED en Deventer Fotokring) van het stationsgebouw door de jaren heen.

Meer informatie: www.stationdeventer.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden