<p>Vanaf zijn sokkel voor de ingang van De Adelaarshorst kijkt Leo Halle uit over &lsquo;zijn&rsquo; Hof van Colmschate. (Foto: Henny Meyerink) </p>

Vanaf zijn sokkel voor de ingang van De Adelaarshorst kijkt Leo Halle uit over ‘zijn’ Hof van Colmschate. (Foto: Henny Meyerink)

(Foto: )

Standbeeld van clubicoon Leo Halle onthuld

Vrijdagmiddag 18 september is voorafgaand aan de eerste thuiswedstrijd van Go Ahead Eagles in het seizoen 2020/2021 het standbeeld van clubicoon Leo Halle onthuld.

Deventer - Aan Wietse Veenstra, Gerrit Niehaus en Dick Schneider de eer om het standbeeld van De Leeuw van Deventer te onthullen. Drie oud-spelers van de club die, net als Leo Halle, opgroeiden onder de rook van het stadion en een tribuneopgang van de Leo Halle Tribune naar zich vernoemd weten.

Meer dan manshoog kijkt Leo vanaf zijn sokkel voor de ingang van De Adelaarshorst uit over de Hof van Colmschate, de straat waar hij jarenlang heeft gewoond. De Deventer kunstenaar Karoly Szekeres heeft een jonge Halle gebeeldhouwd, toen hij nog een groot deel van zijn imposante carrière voor zich had liggen.

Uittrap
Voor zoon Ben Halle was het een bijzonder moment om naast het standbeeld van zijn vader te staan. “Mijn vader is afgebeeld alsof hij een uittrap neemt. Een handeling van hoop voor een goed vooruitzicht. De eeuwige uittrap die hij nu neemt, straalt de kracht en historie van de club uit, maar verwijst ook naar de hoop op een mooie toekomst van Go Ahead Eagles.”


De werkgroep ‘Een Beeld voor Leo’ is zo’n vier jaar actief geweest om de financiën voor het standbeeld bijeen te brengen. Er waren acties tijdens wedstrijdavonden, verlotingen tijdens Open Dagen, er is een aantal fondsen aangeschreven en vele sponsoren en honderden supporters hebben financieel of in natura aan de realisatie bijgedragen. Met recht kan dan ook gezegd worden dat het de vele supporters zijn geweest die de totstandkoming van het beeld mogelijk hebben gemaakt.

Zoals Leo destijds publiek bezit geworden was, zo willen de leden van de werkgroep dat ook het beeld van hem publiek bezit wordt. Daarom staat het bronzen beeld niet achter de voetbalmuur of op het supportersplein, maar voor het Home of Football-hek in de publieke ruimte. Het beeld is daardoor van de buurt, van de gemeenschap en van de Deventenaren.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden