<p>Dorothy: &quot;Bij een aanstaande scheiding ontstaat vrijwel direct een probleem in de huisvesting. Bij ons staat de deur open.&quot;</p>

Dorothy: "Bij een aanstaande scheiding ontstaat vrijwel direct een probleem in de huisvesting. Bij ons staat de deur open."

(Foto:Gerreke van den Bosch)

Parentshouse biedt een veilige haven. ‘De ouder die het huis uitgaat kan nergens meer terecht’

Deventer - Scheiden doet lijden, vooral bij kinderen. Stichting Parentshouse Deventer wil het verdriet van scheiding beperken door tijdelijke woonruimte aan te bieden.

Door Gerree van den Bosch

Voorzitter Dorothy den Boer: “Als bestuur van Parentshouse Deventer, vinden wij het belangrijk dat kinderen kunnen blijven rekenen op nabijheid van beide ouders. Door in de stad en bij voorkeur in de wijk te blijven wonen, kunnen de vertrekkende ouder en de kinderen hun leven zoveel mogelijk samen voortzetten.”
Dorothy volgde de opleiding maatschappelijk werk en heeft in Apeldoorn in de ‘80 jaren samen met anderen het ‘Blijf van mijn lijf’, huis opgezet. “Daar werd ik confronteerd met ouders in scheiding en met geweld. De ouder die het huis uitgaat kan nergens meer terecht en verliest ook de mogelijkheid om kind of kinderen te zien in die periode. Het feit dat kinderen beide ouders in zo’n situatie niet konden behouden, greep mij aan. Ik vond dat het anders moest maar kwam zelf niet tot initiatief om iets neer te zetten omdat ik zelf een gezin had en een drukke baan. Vijf jaar geleden ging ik minder werken en wilde ik de ideeën waar ik al heel lang mee rondliep omzetten in de praktijk.”

Ouder en kind welkom

Als het gaat om het noemen van de locatie is het bestuurslid wat terughoudend. “De buren zijn nog niet op de hoogte gesteld maar ik kan wel vertellen dat het om een huis in Colmschate gaat, in de buurt van het station. In ons huis zijn drie ouders welkom, kinderen kunnen altijd op bezoek komen en logeren. Er is een logeerkamer die bij toerbeurt gebruikt kan worden. Per 1 oktober kunnen ouders in een scheidingssituatie hier voor maximaal 1 jaar wonen. Het kan ook gebruikt worden als time-out plek maar alleen voor stellen met kinderen”, vertelt Dorothy over de opzet die scheidende ouders uit de brand kan helpen.
De formule draait inmiddels succesvol in Amsterdam, Amersfoort, Zutphen en Olst-Wijhe/Raalte en nu dus ook in Deventer. Alle stichtingen zijn aangesloten bij de landelijke koepelorganisatie: Stichting Parentshouses Nederland. “In Deventer zijn we in april gestart met drie bestuursleden. We zijn een vrijwilligersorganisatie en nu druk in de weer met het werven van fondsen. De gemeente juicht het initiatief toe maar investeert niet lieten ze een aantal jaren geleden weten. We willen weer opnieuw met hen in gesprek. Wij huren van woningbouwcorporatie ‘Ieder 1’. Er is een gezamenlijke ruimte die gemeubileerd is, de rest is gestoffeerd zodat de huurder zijn eigen ruimte zelf kan inrichten. We zorgen ook voor een sociale kaart. Spullen krijgen we via donaties. We zijn best wel snel van start gegaan en hebben nog niet veel armslag. De huurders betalen de huur aan ons.”
Interesse? Meld je aan via email deventer@parentshouses.nl. Meer informatie bij Dorothy den Boer, Mob nr.: 0613652517.

www.parentshouses.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden