Foto:
aangeboden door 3dhubs.com

3D printen net zo bereikbaar als normaal printen

Een plastic bekertje printen? Misschien denk je dan aan een papier met daarop een afbeelding van een bekertje. Klein verschil, we hebben het alleen niet over een normale printer maar een 3D-printer die echte objecten kan maken. Van een plastic bekertje dus tot een gouden sieraad of onderdelen van een auto, boot of vliegtuig.

Je komt 3D-producten veel vaker tegen dan je misschien nu denkt. Gewoon in de normale dagelijkse gebruiksvoorwerpen of in de machines die je in huis hebt. Vreemd is dat niet want de mogelijkheden van deze productietechniek zijn enorm en tegenwoordig ook heel bereikbaar. 

Niet nieuw

3D-printen bestaat al jaren. De basis werd zelfs al in 1964 gelegd. Bij de eerste printers in 1987 was de aanschaf zo duur dat het gebruik ervan alleen bereikbaar was voor industriële prototyping. Inmiddels heeft deze manier van produceren een zeer specifieke rol in de productie wereld verovert. We kunnen dus wel zeggen dat 3D-printing geen hype maar een blijvertje is. Zelfs zo’n blijvertje dat het nu ook voor kleine bedrijven of particulieren mogelijk om te 3D printen in Amsterdam.  

Hoe het werkt

Sterker nog, sinds het patent in 2009 verliep en de printers goedkoper werden, is 3D-printen alleen maar populairder geworden. En dat is niet vreemd. Het 3D-printen is een productietechniek die vele voordelen kent. Maar laten we eerst eens uitleggen hoe een 3D-printer werkt. Bij een 3D-printer wordt een digitaal bestand kort gezegd dus omgezet naar een tastbaar object. Dit gebeurt via speciale software de zogenaamde G-code. Deze code vertaalt je ontwerp, ook wel de blauwdruk van het product genoemd, naar een manier om laagje voor laagje jouw ontwerp te printen en dus op te bouwen. Hierdoor is deze productietechniek niet te vergelijken met de traditionele manieren als spuitgieten of CNC frezen. Binnen de industrie kom je voor 3D printing ook andere benamingen tegen zoals Additive Manufacturing, Rapid Prototyping of Rapid Manufacturing. 

Snel en zonder matrijzen

Er zijn veel voordelen op te noemen waarom je beter zou kiezen voor 3D print ten opzichte van traditionele manieren. Als eerste kunnen er veel diverse materiaalsoorten gekozen worden. Van diverse soorten metalen tot gewone of vezelversterkte kunststoffen. Maar er is daarnaast ook nog een breed scala aan fysieke eigenschappen mogelijk; van optische helderheid tot rubberachtige objecten, het kan. Heb je voor jouw ontwerp specialistische materialen nodig of onderdelen die tegen hitte kunnen of bijvoorbeeld biocompatibel moeten zijn? Het is allemaal mogelijk. Daarbij kunnen materialen bij deze productievorm ook nog eens gevuld worden met metaal-, keramiek-, hout- of koolstofdeeltjes. 

Nog een belangrijk verschil is dat de tijd om een product of prototype te maken slecht een fractie is van de normale tijd. Deze opstarttijd en opstartkosten spelen natuurlijk een belangrijke rol en zijn één van de voornaamste redenen om bij prototyping te kiezen voor 3D-printen. Hebben andere traditionele technieken wel meer dan 8 maanden nodig om een product te ontwikkelen, kan het met 3D-printing in slechts 8-10 weken. Mede omdat het maken van een eigen matrijs niet nodig is. Hierdoor bestaan de kosten dus ook slechts uit de hoeveelheid materiaal, productietijd en eventuele nabewerking. Heb je zelf een idee dan kun je via 3d printen Utrecht je ontwerp uploaden, materiaal uitzoeken en je offerte maken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden