Foto:

Kinderen gaan bewust om met kraanwater, behalve onder de douche

Deventer - Op woensdag 23 september deden in heel Nederland scholen en bso’s mee met Nationale Kraanwaterdag. Deze dag staat in het teken van kraanwater als gezonde en duurzame dorstlesser. 

Nationale Kraanwaterdag werd ook gevierd bij basisschool De Windroos. Deze Kraanwaterdag staat dit jaar in het teken van ‘Slim gebruik’ van kraanwater. De drinkwaterbedrijven, die deze jaarlijks terugkerende dag organiseren, hebben Kantar opdracht gegeven te onderzoeken wat kinderen eigenlijk weten over kraanwater. Hieruit blijkt dat kinderen het belangrijk vinden dat we in Nederland slim omgaan met kraanwater (82%). Kinderen weten dat douchen een van de grootste verbruikers is van kraanwater in huis, maar toch blijkt het een uitdaging om kort te douchen.

Slim gebruik van kraanwater
Tijdens Nationale Kraanwaterdag staat ‘slim gebruik’ van kraanwater centraal. De kinderen in Nederland hebben daar zelf ook ideeën over. Wanneer kinderen een lijst met mogelijke oplossingen om slimmer om te gaan met kraanwater wordt voorgelegd, vindt meer dan vier op de tien kinderen het een heel goed idee om voor het doorspoelen van de wc geen kraanwater maar regenwater te gebruiken. Nog eens vier op de tien kinderen vinden het een heel goed idee om regenwater op te vangen.

Marike Bonhof: ,,Deze uitkomsten zijn fantastisch. Kinderen begrijpen heel goed dat het zonde is om drinkwater te verspillen. Vitens wil dan ook stappen zetten om watervriendelijk wonen een stap dichterbij te brengen. Met het opvangen en hergebruiken van regenwater kan per dag vele liters drinkwater bespaard worden.”

Daarnaast worden ‘op school les krijgen over hoe je slimmer omgaat met kraanwater’ en ‘ouders kunnen uitleggen hoe er thuis verstandiger met kraanwater om kan worden gegaan’ door de kinderen hele goede ideeën gevonden (36% en 31%). Leerkrachten staan achter dit idee, zo blijkt uit het grote aantal aanmeldingen om mee te doen aan de Nationale Kraanwaterdag, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.

Goed op de hoogte
Uit onderzoek blijkt dat kinderen over het algemeen goed op de hoogte zijn waar het kraanwater in Nederland vandaan komt en dat ze hier verstandig mee om moeten gaan. Ongeveer één derde gelooft dat er genoeg kraanwater is voor altijd, tegelijkertijd denkt meer dan de helft (55%) van de kinderen dat kraanwater op kan raken.

Marike: ,,Gelukkig zal kraanwater niet op raken. Maar ondertussen moeten we steeds slimmer met water omgaan om het voor volgende generaties veilig te stellen. Er zijn namelijk wel bedreigingen. Drinkwater veiligstellen voor de toekomst doen we door te investeren en door samen te werken met partners. Vitens kan het niet alleen en de ideeën van iedereen zijn welkom. Nederland moet leren om slimmer met het zoete water om te gaan waar we uiteindelijk drinkwater van maken.”

Verder blijkt uit het onderzoek dat een groot deel van de kinderen de kraan uitzet tijdens het tandenpoetsen en de kleine spoelknop gebruikt bij het plassen. Kort douchen doen de meeste kinderen daarentegen niet altijd; slechts 36% doucht vaak zo kort mogelijk (bij volwassenen is dit 79%).

Nationale Kraanwaterdag 2020 wordt in gemeente Deventer rond half 9 feestelijk gevierd op basisschool De Windroos in Deventer. De leerlingen worden bij de start van de ochtend ontvangen door Marike Bonhof en wethouder Rob de Geest en bieden gezamenlijk een waterrappunt aan de basisschool De Windroos. In heel Nederland volgen op datzelfde moment meer dan 200.000 kinderen (ruim 7.000 klassen en bso-groepen) de kraanwaterles en gaan ze vervolgens aan de slag om een slim idee te bedenken om verspilling van kraanwater tegen te gaan.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden