Foto: Unsplash
aangeboden door Medipreventie

Alles wat je moet weten over medische mondkapjes

Medische mondkapjes horen te voldoen aan de Europese richtlijnen en kwaliteitsstandaarden voor medische hulpmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen. Het gebruik van medische mondkapjes in de zorg is vrij standaard en worden door zowel professionals als consumenten gebruikt. Ze beschermen patiënt, drager en omgeving en zijn een onmisbaar onderdeel van de maatregelen op het gebied van infectiepreventie. Niet-medische mondkapjes mogen niet in de zorg gebruikt worden maar wel daarbuiten, hierbij geldt het advies om ze niet vaker dan 1 keer te gebruiken voordat je ze vervangt.  

Ademhalingsmaskers

Beschermen de drager tegen het inhaleren van besmette, schadelijke druppels die door de lucht verspreid worden. Deze medische mondmaskers (die overigens ook bescherming bieden tegen het norovirus) moeten voldoen aan de EN 149+A1 normering en aan de Europese richtlijn Persoonlijke Beschermingsmiddelen (Europese richtlijn 89/686/EEG). Ademhalingsmaskers worden ook in drie typen onderverdeeld: FFP1 met minimaal 8 procent bescherming, FFP2 met minimaal 94 procent bescherming en FFP3 minimaal 99 procent bescherming.Je hebt bij deze maskers de keuze voor met uitademventiel of zonder. Dit heeft invloed op de ademweerstand.

Chirurgische mondkapjes

Beschermen de patiënt en de omgeving van de drager tegen besmetting via spatten, speeksel of andere bronnen. Ze zijn niet geschikt als ademhalingsmasker zoals een FFP2 masker dat wel is. Deze worden ook in het ziekenhuis gebruikt. De FFP2 maskers filteren de lucht die je inademt. Je zou ook kunnen zeggen dat je met een chirurgisch masker de omgeving beschermt en met een FFP2 masker jezelf. Chirurgische mondkapjes worden in drie typen onderverdeeld: Type 1, Type 2 en Type IIR. Of het masker wel of geen vocht doorlaat is van belang. 

Gebruiken we de juiste termen?

Mondkapjes en mondmaskers zijn eigenlijk niet de juiste benamingen. Voor de effectiviteit is het heel belangrijk dat zowel de neus als de mond bedekt worden. Mocht je besmet zijn dan kun je het virus ook doorgeven via hele kleine druppeltjes vocht uit de neus. Een logischer term zou zijn mondneusmasker of mondneuskapje.

Wat is het verschil tussen een medisch mondmasker en een niet-medische versie? 

Ze verschillen erg in functie. Medische mondkapjes, zoals FFP2 masker die bij veel mensen inmiddels bekend is, hebben als eerste functie om de drager te beschermen. De andere mondkapjes beschermen de mensen in de directe omgeving van degene die het kapje draagt. 

Waar zijn niet-medische mondkapjes verkrijgbaar?

Bij: de apotheek, drogist, supermarkt, warenhuis of webshop. Belangrijk is dat het mondmasker zo goed mogelijk aansluit op je gezicht.

Draag het kapje op de juiste manier

Wanneer het niet medische kapje op de juiste manier gedragen wordt kan het risico dat er druppels uit de mond en neus worden verspreid naar de omgeving verkleind worden.

Welke medische mondmaskers zijn het meest geschikt?

Per zijn zijn de gestelde normen verschillend. Omdat deze normen vaak raakvlakken hebben kan het lastig zijn om te bepalen welke mondmaskers meer of minder geschikt voor jouw situatie. Sommige mondmaskers van buiten de Europese Unie zijn goedgekeurd omdat ze aan onze normen voldoen. Dit is op de volgende mondmaskers van toepassing:

  • Mondmaskers uit China
  • Mondmaskers uit Amerika

Wel is het van belang dat de maskers in goede staat zijn. De benodigde markeringen horen aanwezig te zijn en de uiterste houdbaarheidsdatum mag niet overschreden zijn.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden