<p>Barend Jan met een aandeel aan toonder in Het Penninckshuis waar momenteel restauratie gaande is aan de muur. (foto Gerreke van den Bosch)</p>

Barend Jan met een aandeel aan toonder in Het Penninckshuis waar momenteel restauratie gaande is aan de muur. (foto Gerreke van den Bosch)

(Foto:Gerreke van den Bosch)

NV Bergkwartier: ‘Lever op tijd je toonderaandeel in’

Deventer - “Houders van toonderaandelen kunnen zich nog tot einde van het jaar melden zodat zij de waarde van hun aandeel vergoed krijgen”, aldus Barend Jan Schrieken directeur van NV Bergkwartier.

Door Gerreke van den Bosch

“Sinds januari 2020 zijn dit soort aandelen verboden. Aandeelhouders die zich na 1 januari 2021 melden kunnen hun aandeel niet meer kosteloos op naam laten zetten. Op naam zetten is echter niet aan te raden vanwege de hoge overdrachtskosten. Eigenaren die zich met hun aandeel melden, krijgen nog tot eind 2024 hun aankoopprijs terug. Er zijn nog bijna 500 van deze aandelen in omloop die in 1968 verkocht werden in de hele stad. Niet alleen tijdens voorlichtingsbijeenkomsten in de Bergkerk, maar ook in bijvoorbeeld voetbalkantines. Deventenaren kochten massaal een aandeel van 25 of 100 gulden met recht op maximaal 5% dividend”, vertelt Barend Jan terwijl hij een map uit de kast trekt met aandelen die al zijn teruggekocht.


Het aandeel is een gedrukt document door Joh. Enschede, drukker van de Nederlandse guldenbiljetten. Tegen inlevering van een coupon kon jaarlijks het dividend worden geïncasseerd. NV Bergkwartier heeft aandelen op naam geregistreerd bij de notaris en aandelen aan toonder. Aandelen aan toonder zijn niet bekend bij NV Bergkwartier: de eigenaar hoeft alleen maar zijn document te laten zien.

Historie

De gemeente Deventer wilde in 1959 de infrastructuur van de binnenstad een metamorfose geven met als gevolg dat het destijds verpauperde Bergkwartier met de grond gelijk gemaakt zou worden. De panden in het Bergkwartier hadden veel geleden tijdens de tweede wereldoorlog. Een groot deel was onbewoond en in een zeer slechte staat van onderhoud. Het was een plek waar je niet kwam als je er niets te zoeken had.
Een aantal Deventenaren stak een stokje voor de plannen van de gemeente. Zij handelden vanuit een sterk cultuurhistorisch besef en richtte in 1966 de Stichting Werkgroep Bergkwartier op. Doel was restauratie en renovatie van het Bergkwartier, verheffing van dit gebied tot een leefbaar bestanddeel van de stad Deventer met behoud van zijn historische en esthetische waarde.

NV Bergkwartier

Al gauw lag er een plan voor Stadsherstel op tafel. Monumenten aankopen, opknappen en verhuren. De Stichting Werkgroep Bergkwartier besloot tot oprichting van de NV Bergkwartier, Maatschappij tot Stadsherstel, en startte de uitgifte van aandelen. Naast de institutionele beleggers namen burgers, bedrijven en gemeente deel in de aandelen-emissie. De Deventer bevolking, bedrijven en instellingen werden actief benaderd voor de aandelen.

Eerste bewoner

Als startpunt van de emissie wilde men het eerste herstelde pand in het Bergkwartier gebruiken. Maar het moest nog wel bewoond gaan worden. Voormalige garnizoenscommandant van Deventer de heer C. Vreugdenhil, bleek bereid om zijn intrek te nemen in het betrokken pand, gelegen aan een geheel verkrotte Bergstraat.
NV Bergkwartier was zich ervan bewust dat het terugbrengen van het oude karakter van de panden alleen niet voldoende is. Minstens zo belangrijk is de panden een goede bestemming te geven om ze in een goede staat te houden. In de loop der tijd is die functie voor een aantal panden veranderd. Nu, in de 21e eeuw heeft de NV Bergkwartier er appartementen, woonhuizen, bedrijfsruimten, kantoren en horeca-gelegenheden van gemaakt. Bijzonder gunstig gelegen, midden in het levendige hart van de stad. De NV Bergkwartier heeft er bewust voor gekozen de panden te verhuren, zodat het beheer in eigen hand blijft. Aan het onderhoud van de monumenten wordt veel aandacht besteed.

Onderhoud

Barend Jan Schrieken is inmiddels 2,5 jaar directeur. “Er zijn een aantal moeilijke jaren geweest waarin het dividend niet uitbetaald kon worden. We hadden projecten die tegenvielen, rentederivaat en afwaardering van panden. We hebben een aantal panden moeten verkopen om financieel ruimte te krijgen. We hebben ook panden buiten het Bergkwartier zoals Huis Vermeer en het historische Penninckshuis waar we de mogelijkheid onderzoeken om oude muurschilderingen weer zichtbaar te maken.”

nvbergkwartier.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden