<p>Jacob Mulenga: &#39;Met mijn levenservaring wil ik spelers behoeden voor de fouten die ik zelf heb gemaakt toen ik jong was.&#39; (Foto: Henny Meyerink)</p>

Jacob Mulenga: 'Met mijn levenservaring wil ik spelers behoeden voor de fouten die ik zelf heb gemaakt toen ik jong was.' (Foto: Henny Meyerink)

(Foto: )

Geroutineerde en ervaren Jacob Mulenga ‘not done yet’

Deventer - Ervaren, maar not done yet. Drie weken lang was Jacob Mulenga als geroutineerde gastspeler op het trainingsveld van De Adelaarshorst te bewonderen. Daar blijft het niet bij, want de Zambiaanse aanvaller tekende een contract voor één jaar bij Go Ahead Eagles.

Jacob Mulenga voelt zich een gezegend man. Gezegend met zijn Nederlandse vrouw, zijn zoontje van negentien maanden en een tweede kind dat op komst is. Dankbaar is de Zambiaan ook voor het feit dat hij op 36-jarige leeftijd terugkeert in het Nederlandse profvoetbal, na eerder van 2009 tot 2014 voor FC Utrecht te hebben gespeeld.

“Andere mensen zeggen dat ik altijd lach, maar ik beschouw het leven ook echt als een zegen”, vertelt Mulenga. “Ik prijs mezelf gelukkig dat ik elke dag wakker word, op kan staan, kan lopen, gewoon m’n ding kan doen. Zeker in een tijd waarin mensen naasten verliezen in de strijd tegen het coronavirus, is dat voor mij een waardevol gegeven. Ik ben dankbaar en blij, hoe de dag ook verloopt. Als ik al bij één persoon een lach op zijn gezicht kan toveren, dan is mijn dag geslaagd.”

Het geloof speelt een belangrijke rol in het leven van Jacob Mulenga. “In alles zet ik God op de eerste plaats. Het draait bij mij om hard werken en bidden. Hard werken om doelen na te streven en bidden om kansen te krijgen. Zelfs als het geloof maar voor een klein percentage bij kan dragen aan succes, dan moet je daar aan vasthouden.”


Behoeden voor fouten
Zijn levensfilosofie leverde hem een prachtige voetbalcarrière op die hem langs clubs in Frankrijk, Nederland, Turkije, China en het nationale elftal van Zambia bracht. In de nadagen van zijn voetballoopbaan beschouwt Mulenga het als zijn missie om de spelers van Go Ahead Eagles het juiste pad te wijzen. “Talentvolle jongens behoeden voor het maken van fouten. Op en buiten het veld. Als je jong bent, denk je alles te weten. Je hebt je eigen mening en denkt dat je eigen weg de enige weg is die naar succes leidt. I’ve been there and done that. Met mijn levenservaring kan ik spelers behoeden voor de fouten die ik zelf heb gemaakt toen ik jong was.”


Wat Mulenga verder aantrok aan Go Ahead Eagles, zijn de cultuur, tradities en ambities van de club. “Mouwen opstropen en hard werken. Je hoeft niet altijd de beste te zijn, maar wel altijd het beste uit jezelf halen en alles geven voor de club, de supporters en het team. Toen ik meer te weten kwam over Go Ahead Eagles en zijn supporters, wist ik gelijk dat ik op de juiste plek was beland. Ik zie potentie in de club en in dit team. Daar wil ik graag deel van uitmaken en helpen om alle culturen en karakters te implementeren op het veld.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden