Foto:

Expositie Ela en Stefan Venbroek in Bergkerk

Deventer - Beeldend kunstenaars Ela Venbroek – Franczyk en haar zoon Stefan Venbroek exposeren van 3 oktober tot 28 november een overzicht van hun werk. Een unieke gebeurtenis want het komt maar zelden voor dat een moeder en zoon samen exposeren.

Ela is een veelzijdig kunstenares, restauratrice en beeldhouwster. In Deventer is zij vooral bekend door de beeldhouwwerken en houtsnijwerken door de hele stad. Met name de vele snijramen in het Bergkwartier, o.a. de Papegaai, Obelix en de Linnenkist, zijn bekend, maar ook het beeld van het Melkmeisje, de 4 medaillons op de gevel van de Latijnse School, de beeldengroep “De 3 Gratiën” in Keizerslanden zijn door haar gemaakt. Talloze schilderijen en monumenten werden door haar gerestaureerd voor musea, particulieren en verzamelaars. Ela verwierf door haar veelzijdigheid en werkdrift een reputatie van alles-kunner en kreeg opdrachten door heel Nederland. Zo werkte zij 1,5 jaar aan de ornamentiek van de exacte kopie van “Huis ten Bosch” voor Holland Village in Nagasaki (Japan), restaureerde het verzetsmonument en het beeld “Vissersvrouw met kind” in Harderwijk, maakte de 2 Leeuwen op spinakels op het Noord-Zuid Hollandsch Koffiehuis tegenover het Centraal Station van Amsterdam enz. enz.

Sinds 2012 maak Ela houten Engelenbeelden, haar grote passie, die zij met succes exposeerde door heel Nederland, veelal in de mooiste kerken. Haar beelden ontstaan uit een gekliefd stuk boomstam, wat zij vervolgens voorzichtig bewerkt. Zo wekt ze haar engelen tot leven en geeft ze elk een individueel karakter. Haar engelen ontroeren en veroorzaken vaak emotionele reacties.

Stefan is beeldend kunstenaar en animator. Hij studeerde in 2005 af aan de Hogeschool voor de kunsten in Utrecht en studeerde daarna grafiek aan de Kunst Academie in Krakau. Sindsdien heeft hij een eigen beroepspraktijk. Zijn werk balanceert tussen toegepaste werk in opdracht en vrije autonome kunstwerken. De projecten waar hij aan werkt zijn uiteenlopend, van kunst voor de openbare ruimte (o.a. de wanden in de fietstunnel en het viaduct in de Rivierenwijk) tot animaties en illustraties voor boeken.

Met zijn autonome kunstwerken exposeert hij internationaal.

Stefan stapte dus in de voetsporen van Ela, heeft zich veelzijdig ontwikkelt en een geheel eigen stijl ontwikkelt. Een flexibele stijl met een combinatie van traditionele technieken en hedendaagse technologie dat zorgt voor een gelaagde en moderne uitstraling van zijn werk. U kunt in de Bergkerk meerdere voorbeelden zien van zijn toegepaste werken en veel autonome kunstwerken. Zoals zijn serie portretten met voorstellingen die je diep kunnen raken en ontroeren.

De expositie in de prachtige Bergkerk loopt van 3 oktober tot 28 november en is gratis toegankelijk. De kerk is alle dagen geopend, met uitzondering van maandag, van 11.00 tot 17.00 uur

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden