Foto:
aangeboden door Thebagstore.nl

7 wijnweetjes om indruk mee te maken

Je hoeft geen echte wijnkenner te zijn om tijdens een etentje of gezellig avondje even indruk op je vrienden te maken. Terwijl zij de glazen volschenken, kom jij namelijk met één of meerdere van onderstaande weetjes gewoon heel slim uit de hoek.

Rood, wit, rosé en grijs bijvoorbeeld

Denk jij dat je bij wijn alleen uit rood, wit of rosé kunt kiezen, vertellen we je nu dat er nog meer kleuren wijn zijn. Grijze wijn dus. Deze Vin gris is meestal gemaakt van blauwe druiven, met name de pinot noir. Maar er is ook gele wijn, zoals de vin Jaune uit de Franse Jura en soortgelijke wijnen uit de Jurançon of Sauternais of uit Georgië. En dan zijn er nog amberkleurige wijn en taan (goudbruine portwijnen). Deze laatste wijn wordt gemaakt van rode druiven die langdurig worden gerijpt in houten vaten.

Witte wijn en blauwe druiven

Dat kan inderdaad. Maar witte wijn kan ook van blauwe druiven gemaakt kan worden. Dan wordt alleen het druivensap, waar dus geen kleurstoffen in zitten, vergist. De Roséwijn krijgen hun mooie kleur doordat de schillen van de blauwe druiven binnen 24 uur van de most gescheiden wordt. Zo geven ze minder hoeveelheid kleurstof af waardoor de rosé kleur ontstaat. 

Witte wijn hoort niet in de koelkast

Tenminste niet in een gewone koelkast. De temperatuur in een normale koelkast in namelijk te laag, zelfs voor witte wijn. Daarbij fluctueert in een gewone koelkast de temperatuur te veel en dat is niet goed voor de smaak van wijn. Wil je het goed doen, dan bewaar je wijn in een wijnklimaatkast. Deze speciale wijn koelkast kun je los neerzetten in je kamer of keuken maar inbouwen in je keuken. Zo heb je altijd een perfect wijntje op voorraad. 

Wijn bestond al in 8000 v. Chr.

Wijn is inderdaad al heel oud. Nog veel en veel ouder dan de voorloper van de Eastpak rugzak. Er zijn in Georgië zelfs resten van potten gevonden met daarop sporen van wijnsteenzuur die dateren uit 8000 v Chr. Zo rond 2000 v Chr. kwam de wijn via Egypte en later Griekenland naar Europa. 

Magie

Wijn werd vroeger gezien als een alcoholische drank met bovennatuurlijke krachten. De oude Grieken zagen rode wijn als het bloed van Dionysos en in die tijd was het drinken van wijn een sacrament. Ook werd de wijn bij het offeren gebruikt als vervanger van echt bloed.

Hars

Wijn zat in de tijd voor Christus natuurlijk nog niet in flessen maar werd bewaard in Amforen, aardewerken kruiken. Deze kruiken waren alleen te poreus. Daarom werd er hars aan de wijn toegevoegd. Later bleek dat de wijn ook nog eens langer houdbaar was. Nog steeds wordt in Griekenland hars toegevoegd aan de bekende Restina wijn. 

600 miljoen flessen per jaar

Wist je dat er omgerekend in Nederland 515 miljoen liter wijn gedronken wordt? Dat is in flessen 600 miljoen flessen en 20.3 liter per persoon. In Vaticaanstad moeten ze hier waarschijnlijk had om lachen. Daar drinken ze namelijk maar liefst 62,3 liter per persoon per jaar. Mocht je daarvan schrikken… in 2008 dronken ze nog 74,3 liter te man. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden