<p>Liesbeth Velders - Strik en haar moeder Emmy Strik &nbsp;in het jubilerende Dille en Kamille. (foto Gert Perdon)</p>

Liesbeth Velders - Strik en haar moeder Emmy Strik  in het jubilerende Dille en Kamille. (foto Gert Perdon)

(Foto: Gert Perdom)

Walstraat en Dille en Kamille zijn één

Deventer - Dille en Kamille in Deventer bestaat veertig jaar. De zaak is inmiddels niet meer weg te denken uit de Walstraat. Oprichtster Emmy Strik en haar dochter, vestigingsmanager Liesbeth Velders - Strik, blikken terug.

Door Leo Polhuys

Emmy Strik: ‘’Mijn man Jan en ik hadden destijds het pand van de voormalige kruidenier gekocht en ik vond het geknipt voor een winkel van Dille en Kamille. Het hoofdkantoor zag een vestiging in Deventer eerst niet zo zitten, maar na enige aandrang konden we de zaak toch openen. De winkel werd duurzaam ingericht met hout dat op milieuverantwoorde wijze tot stand is gekomen en gebruik van zo min mogelijk kunststof. In die zin waren we onze tijd ver vooruit. Inmiddels houd ik me niet meer met de winkel bezig, al voelt ‘’Dille’’ nog steeds als mijn zaak.’’

‘In het begin hadden we een hip, alternatief imago’

De komst van Dille en Kamille was de aanjager voor de vestiging van andere speciaalzaken in de Walstraat, die er in de jaren daarvoor verpauperd bijlag. De straat onderging vanaf de jaren tachtig een complete gedaanteverwisseling en is nu een trekpleister voor vele bezoekers uit binnen- en buitenland. Zo komen er bij Dille en Kamille regelmatig toeristen binnen. Ook het jaarlijkse Dickensfestijn, dat door Jan en Emmy Strik werd bedacht, is een enorme publiekstrekker gebleken. Het feest gaat dit jaar vanwege de coronacrisis echter niet door.

Muizen

Liesbeth, die inmiddels ook alweer twintig jaar in de zaak werkt, vertelt: ‘’In het begin hadden we een beetje een hip, alternatief imago en trokken we veel studenten. Die komen nu ook nog wel, maar we trekken nu publiek uit alle lagen van de bevolking. Ook de prijzen zijn daarop afgestemd. We hebben artikelen voor elke portemonnee. In het begin verkochten we ook veel losse producten die je zelf kon scheppen, zoals thee en kruiden. Maar uit een oogpunt van hygiëne mag dat nu niet meer. Omdat er ook pakken muesli op de schappen lagen, waren we bang dat er muizen op af zouden komen. Niet alleen ons assortiment is in de breedte gegroeid, ook de winkel zelf. Zo zijn we naar achteren uitgebreid en hebben we ook de bovenverdieping bij de zaak betrokken. Ondanks de coronacrisis loopt de verkoop gelukkig behoorlijk goed door.’’

Emmy: ‘’We verkochten ook kruiden die volgens de leveranciers een geneeskrachtige werking hadden. Maar dat geloofde ik niet zo. Als mensen deze kruiden kochten, zei ik altijd dat ze er goede thee van konden zetten maar dat ze toch het beste naar de dokter konden gaan als ze ziek waren...’’ Het jubileum was officieel op 1 oktober en is inmiddels gevierd met een bijeenkomst voor medewerkers en voor ondernemers uit de straat. Gedurende de gehele maand oktober zijn er nog actie aanbiedingen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden