<p>Linda (l), Vigo en Kristel hopen dat er meer teams komen voor Passend Voetbal. <br>(foto Gerreke van den Bosch)</p>

Linda (l), Vigo en Kristel hopen dat er meer teams komen voor Passend Voetbal.
(foto Gerreke van den Bosch)

(Foto: Gerreke van den Bosch)

Passend Voetbal biedt reikende hand

Deventer - Voetbalvereniging RDC schittert met Passend Voetbal, een initiatief dat vorig jaar bij de sportverkiezing Sportinitiatief van het Jaar 2019 werd. “We zijn er voor kids met een prikkelverwerkingsstoornis die niet bij een regulier team kunnen voetballen”, licht trainster Kristel Naezer toe.

Door Gerreke van den Bosch

Kristel startte Passend Voetbal in 2017 met twee andere moeders van kinderen met autisme. “Dat was bij SV Schalkhaar. Ik heb twee jaar lang een groep van zeven kids getraind. Mijn vader was voetbaltrainer en ik hielp hem altijd bij de training. Ik heb zelf ook een zoon met autisme. Al die tijd zijn wij zoekende geweest naar trainers en begeleiders. Vorig jaar hadden we geluk. Nu zijn we met vier trainers en een leider verdeeld over twee elftallen van 7 tot 17 jaar met kids met een prikkelverwerkingsstoornis zoals ADHD en ADD. De explosieve groei was de reden dat we naar het Borgele verhuisden. RDC kon ons meer speelruimte bieden. Ze hebben meer velden dan SV Schalkhaar en dat is wat wij nodig hebben Onze kids kun je namelijk niet tussen andere trainende teams plaatsen. Dat geeft te veel afleiding.”

Concentreren

Vigo Timmers (11) knikt. Hij is het met zijn trainster eens. ‘’Ik krijg dan te veel prikkels en dan wordt het moeilijk om het overzicht te bewaren. Op zich kan ik me wel goed concentreren op het spel. Ik speel linker middenveld of midmid. Ik vind dribbelen of schieten het leukst. Ik scoor best veel.”

‘Voor wij bestonden gingen kids van voetbal af’


“Dat is wel eens anders geweest”, vult moeder Linda Schouwenberg aan. “Vigo speelde eerst ergens anders, in een regulier team maar dat was best lastig. Het spel gaat heel snel en iemand met autisme verliest snel overzicht. Het kan gebeuren dat zo’n speler overprikkeld raakt en boos wordt en vervolgens het veld afloopt. Bij Passend Voetbal is het geaccepteerd als iemand even van het veld stapt en er later weer zo in stapt.”

Time-out

Kristel zegt dat moment voor te willen zijn. “Dan halen we ze er eerder uit met een time-out. Het fijne van dit team is dat het kan. Iedereen is hetzelfde. Binnen het reguliere voetbal wordt daar heel anders op gereageerd en je kan van een trainer niet verwachten dat hij steeds met één of twee spelers bezig moet zijn. Wij verschillen van gewoon voetbal doordat wij trainen in kleine groepjes en er individuele aandacht en veel begeleiding is. We doen niveau gerichte oefeningen en individuele training. Ons doel is dat onze spelers leren voetballen in teamverband en plezier beleven aan met elkaar voetballen op een manier die bij hen past. Waar mogelijk kan een doorstroming naar een regulier voetbalteam volgen.”

Wedstrijden

Voor Vigo hoeft dat niet. Hij heeft het goed naar zijn zin bij de Roda Daventria Combinatie. “Ik had een vriend Matthijs maar die is gestopt. Nu heb ik teamgenoten waar ik goed mee kan optrekken. Ik vind wedstrijden leuk en ik vind het fijn om buiten lekker iets te doen.” Helaas zijn er weinig wedstrijden en dat is waar Kristel aandacht voor vraagt. “Wij willen graag meer naamsbekendheid en hiermee bewerkstelligen dat meer verenigingen en/of ouders dit ook gaan opzetten. Ons doel is om dan wedstrijden tegen elkaar te kunnen spelen want dat kan nu bijna nooit. We hebben ook tegen G-teams gespeeld. Dat was niet echt een succes. De KNVB is ook van mening dat wij niet in die competitie thuishoren.” Vigo kan het zich nog goed voor de geest halen. “Binnen 5 minuten stonden we met 8-0 voor!” Linda valt hem bij. “We doen daar niemand een plezier mee. Sommige ouders hebben hun kind bij een G-team laten meespelen, maar dat paste niet. Dat is toch een andere doelgroep. Ik merk ook een verschil met het gewone voetbal omdat de kinderen hier meer begeleiding en individuele aandacht krijgen. Er zijn ook meer rustmomenten.”

Kristel hoopt dat andere verenigingen zich ook gaan afvragen of Passend Voetbal iets voor hen is. “Vóór wij bestonden gingen kids van voetbal af. Veel verenigingen hebben wél een G-team dus waarom ook niet een Passend Voetbalteam? Wij hopen clubs te kunnen enthousiasmeren zodat er meer wedstrijden gespeeld kunnen worden, de oudere groep is er echt aan toe. Je traint ervoor dus dan is spelen ook leuk.” De training is op woensdag van 17.00 uur - 20.00 uur. Interesse? Mail naar passendvoetbal@fcrdc.nl.

fcrdc.nl/jeugd/passendvoetbal/

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden