<p>Tijd voor Troostdichter Boudewijn Betzema (71) om uit zijn schulp te kruipen in de Kapel van de Bergkerk.&nbsp; &quot;Mensen kunnen rond de kerst bij mij terecht voor troost&quot;, laat de Deventer dichter weten.</p>

Tijd voor Troostdichter Boudewijn Betzema (71) om uit zijn schulp te kruipen in de Kapel van de Bergkerk.  "Mensen kunnen rond de kerst bij mij terecht voor troost", laat de Deventer dichter weten.

(Foto: )

Troostdichter: 'Ik luister met hart en ziel'

Deventer - De dagen worden korter, het Coronaspook waart door de straten en depressies liggen op de loer. Tijd voor Troostdichter Boudewijn Betzema (71) om uit zijn schulp te kruipen in de Kapel van de Bergkerk.

Door Gerreke van den Bosch

“Ik wil in verbinding zijn, juist als het donker is. Mensen kunnen bij mij terecht als ze even niet meer weten hoe het verder moet. Niet dat ik het antwoord weet, geenszins maar als je je helemaal durft te uiten vind je antwoorden en lichtpuntjes binnenin jezelf. Ik luister met hart en ziel,” vertelt Boudewijn Betzema.

Eenzaamheid

De donkere dagen voor kerst is een periode waar veel mensen tegenop zien. Waarin eenzaamheid sterk wordt gevoeld, het gemis in welke vorm danook. “We verlangen naar het licht, maar voorlopig is het gewoon donker. Ik zit gedurende de openingstijd van de kerk op dinsdag tot en met vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur in de kapel, dit gedurende week 50 en week 51.Of ik ook in de weekenden aanwezig ben, dat weet ik nog niet. Natuurlijk is de Troostdichter ‘covid-proof’ en kost het niets, alleen wat moed”, aldus de voormalige Provinciedichter.

Troosthuisje

Ervaring heeft Betzema genoeg. In 2016 had hij de behoefte om de sterk verhardende samenleving te verzachten via compassie en empathie. “Het idee ontstond tijdens mijn periode als Provinciedichter. Ik liep een keer in Zwolle en zag opeens het Brugwachtershuisje. Toen ik het zag viel me gelijk het woord ‘Troosthuisje’ in. Ik nam contact op met de twee meiden die het in hun beheer hadden en kroop er vervolgens drie dagen per week in als Troostdichter. Mensen konden twee tot drie dagen per week bij me langskomen, dat was in de periode van juli tot augustus. In die tijd zijn er vijftig mensen bij me geweest. Dat is best veel, ik schrok ervan. Ik merkte dat ik kon troosten, vooral door te luisteren. Ik heb er zelf het woord Troostdichter aangehangen om het troosten niet te zwaar te maken. Het woord troosten roept associatie met het geloof op. Troostdichter klinkt echter lief, zacht en vriendelijk en dat ben ik ook.”

Verhalenverteller

Inmiddels doet hij het werk vier jaar. Van origine is de Deventenaar grafisch ontwerper. Op zijn 54ste besloot hij een andere weg in te slaan als verhalenverteller. “Ik deed mijn opleidingen op de ‘verhalenboot’ in Zwolle. Daarna rolde ik van het een in het ander met in 2015 een benoeming als Provinciedichter. Na het dichterschap in 2017 ontstond het idee voor Stichting Het Troosthuisje bij mij. Ik heb op diverse plaatsen in Nederland Troosthuisjes mogen gebruiken ook in Deventer. Ik werd dit jaar weer benaderd door een bezoeker die vroeg of ik tijdens de donkere dagen wilde fungeren als lichtpuntje. Vervolgens bood de nieuwe directeur van het VVV Martijn Westerbrink mij voor veertien dagen de Kapel in de Bergkerk aan. Zo belangrijk vond hij het. Ik was er zeer verguld mee want het geeft een stukje erkenning.”

Een gedicht schrijven doet de Troostdichter alleen op verzoek want daar zegt hij een week voor nodig te hebben. “Ik ben geen sneldichter. En dan is het spannend, of ik wel zuiver geluisterd heb. Het is een ontzettend bijzonder gebeuren. Ik merk ook dat het per plaats in het land verschilt. In Deventer zijn ze vrij gesloten. Ik ben benieuwd hoe het gaat lopen”, zegt hij terwijl hij zijn schouders ophaalt. “Het is best wel zwaar, vooral het wachten. Als mensen eenmaal de drempel overstappen en zich durven uiten gebeurt er iets.”

Troostdichter

Dankzij Stichting Troosthuisje kan Boudewijn zijn werk belangeloos doen en zet hij zich in om basale behoeften als aandacht, empathie, compassie en leefbaarheid in de samenleving niet te laten verdwijnen. Het doel van het Troosthuisje is: het aan ieder medemens onvoorwaardelijk bieden van troost door middel van een luisterend oor en door het aanbieden van dichtkunst vanuit een Troosthuisje als sociaal verbindend element.

Het oprichten van het Troosthuisje stelde Boudewijn in staat om zijn werk te kunnen blijven doen. “In de beginperiode in Zwolle merkte ik dat er toch wel geld wegvloeide aan kleine uitgaven terwijl er nauwelijks inkomsten waren. Daarom heb ik het Troosthuisje opgericht. We krijgen veel giften en ook wel subsidies.

Boudewijn deelt graag op facebook: www.facebook.com/BetzemaBoudewijn.. Meer info:

https://troosthuisje.nl/

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden