<p>Hans Stempher heeft onlangs Deventer wordt Stad deel III in de serie &ldquo;De geest van Lebu&iuml;nus&rdquo; afgerond.</p>

Hans Stempher heeft onlangs Deventer wordt Stad deel III in de serie “De geest van Lebuïnus” afgerond.

(Foto: )

Historie van stad in stripverhaal

Deventer - De geschiedenisvirtuoos, tekenaar en scenarioschrijver Hans Stempher heeft onlangs Deventer wordt Stad deel III in de serie “De geest van Lebuïnus” afgerond en met ArtNik uitgaven ter perse gebracht.

Het eerste (verantwoorde) beeldverhaal over de historie van Daventria, oftewel; de Deventer strip, bewijst hiermee dat het nu een échte serie is die, als het aan Hans ligt, voorlopig nog niet ten einde is! De digitale voorintekening zal deze week starten, waarna op 28 november in Eetcafé De 7e Hemel aan het Grote Kerkhof de uitgave kan worden afgehaald en gesigneerd. ,,Of de gebruikelijke ludieke wijze kan worden voortgezet valt te bezien, want u weet in deze C-19-tijden gaat toch altijd alles weer anders dan je denkt ...”, zo laat Nico Joosting Bunk van ArtNik Uitgaven weten.

Hans Stempher brengt in ‘Deventer wordt Stad’ historische feiten uit de 11e en 12e eeuw na Chr. op verrassende wijze in beeld. De striphelden Folkert en Davo worden in dit avontuur nauw betrokken bij de bewegingen van Godebalt (Bisschop van Utrecht) en Keizer Hendrik de Ve. Hans heeft hij zich niet kunnen weerhouden om de nodige fantasievolle voorvallen aan deze historie van Deventer toe te voegen. Hans Stempher (1949-Deventer). Is vanaf 1985 beroepsmatig schilder-en tekenaar. Hij maakte diverse muur- en gevelschilderingen in de stad. Tekende strips voor het Deventer Dagblad (Flip!) en was ook actief als acteur in een Dagboek van een Gek en als oudejaarsconferencier. In 2019 is zijn Deventer Geschiedenis Tekening in een XL puzzel formaat verschenen. In deze strip combineert hij zijn tekenkunst met zijn passie voor geschiedenis en zijn geboortestad.

Korte inhoud

Eeuwen geleden kwam Lebuïnus vanuit Daventry, Engeland naar de toenmalige Lage Landen en meldde zich bij de abt Gregorius van Utrecht. Na een aantal jaren kreeg hij opdracht om de heidense Saksen achter de IJssel te kerstenen. Gewapend met een bijbel en een gouden kruis trok hij naar het oosten. Tot zijn verdere bezit behoorde ook een ivoren kelk. Wat niemand wist, ook Lebuïnus niet, was dat deze kelk mysterieuze eigenschappen bezat die bijzonder belangrijk zouden zijn voor de toekomstige stad Deventer. Die kerstening ging echter niet van een leien dakje. Zijn pas gebouwde kerkje werd in de brand gestoken en tot overmaat van ramp kwam de kelk in het bezit van de krijgslustige Saksen...De kelk heeft de volle 12 eeuwen die zouden volgen overleefd. Niet zonder beschadigingen overigens. In de 14e eeuw is een zilveren montuur om de kelk gemonteerd. Mensen die de kelk willen bewonderen moeten naar Utrecht, naar het Museum Catharijneconvent, waar de kelk uiteindelijk is terechtgekomen. Maar, pas op,… raak de kelk niet aan en zeg vooral niet hardop ‘lieve vriend’...

Het boek is voor € 14,95 te koop bij de boekhandel of te bestellen bij www.artnik.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden