'Deventer plaatjes, een leuke hobby'


<p>Emmie Smit kwam de Coronatijd ontspannen door. &quot;Ik heb plaatjes gespaard en geplakt voor het verzamelalbum &#39;Deventer, een plaatje.&#39; </p>

Emmie Smit kwam de Coronatijd ontspannen door. "Ik heb plaatjes gespaard en geplakt voor het verzamelalbum 'Deventer, een plaatje.'

(Foto: Gerreke van den Bosch)

'Deventer plaatjes, een leuke hobby'

Deventer - Emmie Smit kwam de Coronatijd ontspannen door. “Ik heb plaatjes gespaard en geplakt voor het verzamelalbum ‘Deventer, een plaatje.’ Als je op de Boreel boodschappen doet, ontvang je bij vrijwel alle winkels bij besteding van elke 10 euro een pakje met vier plaatjes.

Door Gerreke van den Bosch

Alle plaatjes gingen door haar vingers en sommigen zelfs vaker. Oude afbeeldingen uit de Grieks-Romeinse tijd, ingekleurde actiefoto’s Go Ahead, militairen op de Boreel. “Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een plaatje van. Ik heb mijn album nu vol. Dat is best snel gegaan. Begin oktober ben ik begonnen. Ik zag een artikel in de Deventer Post over een actie voor 12,5-jarig bestaan van de Boreel. Toen deze de volgende dag van start ging, ben ik er gelijk naartoe gestapt. Ik kocht een album voor een euro en scoorde gelijk mijn eerste plaatjes bij de Jumbo. De afbeeldingen zijn bij vrijwel alle ondernemers op het Boreelplein te krijgen. Er moeten 296 plaatjes in het album. Ik vroeg me wel af hoe moet ik nu aan al die plaatjes komen? Tot ik in de Mediamarkt iemand met een hele grote doos zag. Ik heb toen aan de koper gevraagd of hij de Deventer plaatjes spaarde. Nee, antwoordde hij, u mag ze van me hebben. Zo had ik op een doordeweekse dag gelijk al 40 pakjes. Thuisgekomen heb ik ze direct ingeplakt en toen zag ik ook gelijk dat ik dubbelen had.”

Ze pakt het album van de tafel en laat de keurig ingeplakte plaatjes zien. “Ik kwam op het idee om de dubbelen met een foto op facebook te plaatsen met de oproep: Wie helpt mij sparen? Gelijk kwam er een reactie van Roelie Oldehof, die ik niet kende en nog een aantal andere onbekenden. Zo ontstond er in mum van tijd een ruilhandeltje.”

Emmie nam haar nieuwe hobby zeer serieus. Op zaterdagmiddag ging ze met haar dochter Mariska of echtgenoot Willem de stad in om plaatjes te bemachtigen. “Als ik zag dat mensen in de winkel grote aankopen deden sprak ik hen aan met de vraag of ik de plaatjes mocht hebben. Ik heb een keer van een klein meisje en haar vader 90 pakjes gekregen! Toen dacht ik nou heb ik ‘m wel vol. Het meisje was heel trots dat ze me mij had kunnen helpen en ik was natuurlijk heel blij! Nu heb ik niets meer te doen. Het was een leuke ongedwongen hobby.”

Helemaal loslaten kan ze het echter nog niet. “Ik heb alles op nummer liggen als iemand nog een plaatje zoekt kan ik misschien nog ruilen voor anderen zoals mijn buurvrouw bijvoorbeeld en een mevrouw op Blauwenoord. Ik heb allerlei nieuwe kennissen opgedaan door het verzamelen. Mensen komen hier plaatjes ruilen of soms ga ik zelf op pad. Ik heb het boek nog niet helemaal gelezen. Ik ben een Deventerse dus veel dingen ken ik wel van vroeger. Ik kan me nog herinneren dat de vader van klasgenoot Loesje Scheers werd bevorderd op het terrein van de Boreel. Wij stonden voor op het schoolplein tegenover de Boreel en konden het hele gebeuren van daaraf volgen. Dat was rond 1964, best bijzonder eigenlijk.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden