<p>Ruud Geels wint een kopduel, zoals een van de beste koppers aller tijden zo vaak deed. (Foto: Stichting Niet te Kraken)</p>

Ruud Geels wint een kopduel, zoals een van de beste koppers aller tijden zo vaak deed. (Foto: Stichting Niet te Kraken)

(Foto: )

Ruud Geels: de man met het 'gouden hoofd'

Deventer - Afgelopen zondag was het precies 50 jaar geleden dat de wedstrijd Excelsior - Go-Ahead op het programma stond. Het was het laatste seizoen van Go-Ahead zonder de toevoeging ‘Eagles’ en tevens het eerste seizoen van spits Ruud Geels bij de roodgelen.

Geels werd, als veel scorende kopsterke jonge spits, door nieuwbakken Go-Ahead-trainer Barry Hughes aangetrokken als de man die de ballen in het netje moest gaan leggen. Na speelronde 10 stond de teller nog maar op twee. Dat was mede de oorzaak van een tegenvallende seizoenstart voor Go-Ahead, dat destijds gold als een gevestigde subtopper.


Op 15 november 1970 werd de ban echter gebroken en won Go-Ahead overtuigend met 0-2 in Kralingen door twee magnifieke kopdoelpunten van Ruud Geels. Als we de krantenverslagen mogen geloven, torende Geels bij het eerste doelpunt ver boven de rest uit om daarna krachtig in te koppen.

Feilloze timing
Dit kunststukje zou gedurende de jaren daarna zijn handelsmerk worden. Ruud Geels had de kwaliteit om zijn sprongkracht te combineren met een feilloze timing, waardoor het leek alsof hij op het moment suprême stil hing in de lucht.


Ruud Geels was, in de twee seizoenen die hij uitkwam voor Go-Ahead, van grote waarde voor de club door maar liefst vijfendertig competitiedoelpunten te maken.

Topscorerslijst
Na zijn Go-Ahead-periode bleef hij veelvuldig scoren. Zo werd hij maar liefst vijf maal topscorer van de Eredivisie en bezet hij tot op de dag van vandaag de tweede plek, achter Willy van der Kuijlen, op de topscorerslijst aller tijden van de Eredivisie.

Ruud Geels kreeg gedurende zijn indrukwekkende carrière de bijnaam ‘de man met het gouden hoofd’. Dit vanwege zijn vele fraaie kopdoelpunten én zijn goudkleurige haardos. Een prachtige bijnaam voor een van de beste koppers aller tijden, waarvoor vijftig jaar geleden de eerste zaadjes werden geplant.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden