Jonge mantelzorgers in schijnwerpers


<p>Lisa Kleinmeulman met de foto die ze maakte van haar lievelingsknuffel. Expositie Flash is te zien in bieb Colmschate, Flora 259.</p>

Lisa Kleinmeulman met de foto die ze maakte van haar lievelingsknuffel. Expositie Flash is te zien in bieb Colmschate, Flora 259.

(Foto: Gerreke van den Bosch)

Jonge mantelzorgers in schijnwerpers

Colmschate - In de expositie Flash! laten jonge mantelzorgers op foto’s zien wat hun kracht geeft in het dagelijks leven.

Door Gerreke van den Bosch

De tentoonstelling opende donderdagavond 19 november met een digitale boodschap van wethouder Rob de Geest aan de deelnemers. In korte krachtige bewoordingen spreekt hij zijn dank en waardering uit. Daarna gaan de groepjes volgens vier tijdsblokken van 20 minuten langs de afbeeldingen. “Het zijn ongelooflijke mooie foto’s geworden die de kinderen zelf tijdens een workshop gemaakt hebben”, vertelt fotografe Sterre Delemarre.
Voor de kinderen was het een leuke ontspanning. Jonge mantelzorgers groeien op in een huis waar een familielid (chronisch) ziek of gehandicapt is of bijvoorbeeld een psychische aandoening of verslaving heeft. Deze jongeren zorgen voor hun naaste en helpen de boel draaiende te houden. Dat gaat niet zonder (kop)zorgen.

Lisa Kleinmeulman (12) is mantelzorger. Samen met haar moeder Erica Koers (40) en vader zorgt ze voor haar twee broers die kampen met een stoornis in het autistische spectrum. “Ik ben al heel lang mantelzorger maar ik ben nog niet zo lang aangesloten bij de organisatie voor jonge mantelzorgers. Op een bepaald moment nam ik blijkbaar de moederrol op me en werd daarop aangesproken door mijn broers”, vertelt ze over haar positie in het gezin. Erica vult aan. “Toen heb ik haar begin van de zomervakantie aangemeld. Ik heb drie kinderen en vind het belangrijk dat er ook aandacht is voor Lisa. Gelukkig kregen we op de dag van aanmelden al gelijk een reactie van de Jonge mantelzorgconsulenten.”

Consulenten

De Jonge mantelzorgconsulenten helpen de kinderen door te luisteren, te helpen met vragen of in groepjes moeilijke onderwerpen te bespreken. Maar ook door leuke activiteiten te organiseren waardoor deze kinderen even uit de thuissituatie zijn en lotgenoten kunnen ontmoeten. Het fotoproject Flash! is er daar één van. Opzet is kinderen handvaten aanreiken waarmee ze terug kunnen grijpen op hun ‘eigen kracht’ door momenten, herinneringen, voorwerpen waar ze blij van worden op een persoonlijke manier vast te leggen. Door met alle Overijsselse mantelzorgorganisaties fotoworkshops te houden en dan groots te exposeren staan nu eens de jonge mantelzorgers en niet het familielid in de belangstelling. Ogenschijnlijk vooral een leuke activiteit, maar wel een met enorme impact. Lisa: “Dit was voor mij de eerste activiteit waar ik aan meedeed. Het was leuk want zo kon ik lekker kletsen met andere meiden, met lotgenoten. Ik leg makkelijk contact. Ik houd ook van acteren. Ik zit bij de Deventer Jeugdmusical. Ik wil later naar de Theaterschool.”

‘Er wordt nooit gevraagd naar de mantelzorger’

Ook binnen het gezin werd het project goed ontvangen. “Helaas konden we er niet bij zijn omdat Lisa’s broer net die dag betrokken was bij een aanrijding maar we hebben foto’s gemaakt. Ik vind het voor Lisa echt leuk ook het ondersteund en omringd worden in het mantelzorggebeuren. Autisme beperkt je sociale leven. Er is soms weinig begrip voor. Zelf heb ik al twintig jaar ervaring met werken met autisme. Dat doe ik inmiddels beroepsmatig in mijn praktijk ‘Regie op Koers.’ Ik wil dat iedereen regie over zijn leven krijgt. Mijn jongste zoon is nog niet gediagnosticeerd. Overal in de GGZ zijn lange wachtlijsten met betrekking tot jongeren. Kenmerkend voor autisme zijn minder goed lichaamstaal kunnen lezen, moeite hebben met contact leggen, vastlopen op school en allerlei andere problemen.”


Lisa heeft zelf geen autisme en Erica omschrijft haar als actief, creatief en zorgzaam. Lisa straalt en lacht. “Klasgenoten kunnen altijd bij mij terecht. De zorgen over ouders en broers belemmerden mij de laatste jaren een beetje. Nu gaat het weer beter. Ik heb van het project geleerd hoe ik creatief kan kijken naar anderen en ook de inzet van anderen waarderen en contacten leggen.”


Jonge mantelzorgconsulente Eline Heuvel van Carinova is ook enthousiast over Flash! “Er is onderzoek aangekoppeld om te kijken wat het effect is met betrekking tot de verschillende onderdelen. Een op de vijf kinderen in Nederland is mantelzorger. Je bent dat als je drie maanden zorgen hebt of zorgt voor een ziek of beperkt gezinslid. Dit kan zijn autisme of ADHD, soms zijn er zelfs meerdere gezinsleden. Mantelzorgers herkennen zich vaak niet als zodanig maar ze hebben er wel vaak last van. Er wordt altijd gevraagd naar degene die ziek is maar niet naar de mantelzorger.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden