Tentoonstelling slavernij op de Antillen

Tentoonstelling slavernij op de Antillen

Deventer - Op 2 december is de dag tegen slavernij. In het Etty Hillesum centrum hangt de komende maand daarom een tentoonstelling over de slavernij op de antillen. 

De geschilderde doeken volgen het slavernij verleden , de afschaffing en het leven op de antillen na de slavernij.
De schilderijen zijn geschilderd door Julio Juan Martina. Hij schrijft: ,,Mijn naam is Julio Juan Martina, ik ben op 24 november 1937 in Otrobanda op Curaçao geboren. Ik ben van slavenkomaf. In mijn jonge jaren voelde ik mij minder dan de witte Nederlanders, die altijd de beste banen hadden en neerkeken op de zwarte Curaçaose bevolking. Dat vervelende gevoel kon ik pas van me afschudden na mijn middelbare school toen gedeputeerde Juancho Evertsz mij een studiebeurs aanbood om in Nederland voor onderwijzer te gaan studeren.
Toen pas zag ik dat ik een verkeerd beeld had van de Nederlander. Tot mijn verbazing zag ik Nederlandse ijscoboeren, straatvegers en mannen die in vodden handelden. Ik was toen niet alleen tevreden met mijn kastanjebruine huid, maar werd er zelfs trots op. In mijn vrije tijd ging ik schilderen.” Julio woon samen met zijn vrouw al geruime tijd in Deventer.

De tentoonstelling is te zien tot 8 januari 2021, opening zaterdag en zondag van 13.00-16.00 uur. Toegang €3,00. Reserveren administratie@ettyhillesumcentrum.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden