Vrijwilligers doen werk dat onbetaalbaar is


Foto:

Vrijwilligers doen werk dat onbetaalbaar is

Deventer - Onze samenleving draait op mensen, die vaak onzichtbaar heel belangrijk werk doen. De voetbaltrainers, de mantelzorgers, mensen die voor anderen en hun omgeving zorgen zonder daarvoor betaald te krijgen en vaak niet eens erkenning.

De provincie Overijssel wil deze mensen bedanken. Dat lukt niet bij iedereen maar tot en met 7 december zullen 75 vrijwilligers een prijs ontvangen van de provincie Overijssel onder de noemer #ovpontour.

Statenlid Bart van Moorsel heeft vandaag de Overijsselse Vrijwilligersprijs uitgereikt in de gemeente Deventer samen met een vertegenwoordiger van Deventer Doet.

Esmea van der Haar

Een vrijwilliger zoals er zoveel zijn. Anoniem en hart voor de zaak. Je ziet ze niet maar ze zijn er wel. De onzichtbare krachten van deze samenleving. Soms pakken ze de schijnwerper bijvoorbeeld bij de campagne van Deventer Doet. Esmea is een voorbeeld voor velen. Gewoon doen is haar motto. Esmea is een jonge vrouw die altijd klaar staat voor een ander en voor Walhalla. Ze maakt altijd tijd vrij voor dingen die moeten gebeuren voor dit jongerencentrum. Zonder Esmea zou Walhalla niet zo goed draaien. Iedere maand maakt Esmea het dienstrooster voor de aankomende maand. Daarnaast draait ze bijna iedere week zelf ook een dienst als het niet lukt om iemand anders te vinden. Ze offert zichzelf dan graag op voor Walhalla en de bezoekers. Als een vrijwilliger een probleem heeft kan diegene altijd bij haar terecht om raad te vragen of zijn/haar verhaal kwijt te kunnen.

Marie Fredriks

Soms zijn vrijwilligers zo kleurrijk. Letterlijk en figuurlijk. Marie is zo’n vrijwilliger. Een kleurrijke vrouw, altijd vrolijk en staat klaar voor haar medemens. Marie Fredriks, zelf afkomstig uit het dorp Kabwe in Congo, zet zich in voor kleinschalige ontwikkelingshulp in het Afrikaanse land.

Stichting Diba is in 2005 opgericht door Marie Fredriks-Ngindu, geboren en opgegroeid in de Democratische Republiek Congo. Zij ondersteunen al ruim vijftien jaar kleinschalige, lokale projecten in Congo op gebied van landbouw, scholing, water, sport, en gezondheidszorg. Door directe en korte lijnen en een goed toezicht op de uitvoering komt alle hulp op de plaatsen waar dit nodig is.

Sinds 2018 focussen wij ons met name op projecten in Kinkole, een rurale wijk  van Kinshasa.

Al 15 jaar is zij nauw betrokken bij dit mooie vrijwilligerswerk. Een van de gerealiseerde projecten is het slaan van een waterputten en zijn er scholen gebouwd. Marie is de drijvende kracht achter de stichting met inmiddels een groot netwerk.

Paul Krechting

Paul Krechting is een man van weinig woorden. Een grote verschijning met sprekende ogen en een volle baard. Paul geniet van zijn vrijwilligers werk op “de Heihoeve” hij vertelt met veel enthousiasme over zijn werk met deze doelgroep. Hij heeft zijn hele leven al in de GGZ gewerkt. In 1971 is hij begonnen als leerling verpleegkundige in de psychiatrie op Brinkgreven.

Later als praktijk begeleider en docent kwam hij vaak op “de Heihoeve”. Toen heeft hij al eens gezegd: “als ik met pensioen ga wil ik hier wel vrijwilligerswerk doen.”

En wanneer hij In 2014 de Dimence groep de zoveelste reorganisatie aankondigt, en ook scholing op de schop gaat alles zelfs vaardigheidstraining via intranet, ging hem dat te ver. Toen hij met dat verhaal thuis kwam zei zijn vrouw: “wil je mij een plezier doen en nu dan maar met pensioen gaan? Om je zo iedere dag thuis te zien komen dat lijkt mij niks.” Zo gezegd zo gedaan. Naast dit vrijwilligerswerk voor een kwetsbare doelgroep doet hij ook vrijwilligerswerk bij bijvoorbeeld de voetbalvereniging ‘Wesepe’. Een echte doener met het hart op de juiste plek.

Aansluitend heeft het team Sociale Kwaliteit van provincie Overijssel samen met het Statenlid Bart van Moorsel nog waarderingen overgebracht naar twee vrijwilligers(organisaties).

Ad van Wijlen 

Sinds 2014 zet Ad zich in voor het Kulturhus De Spil in Lettele. Hij vervult de rol van vice voorzitter en waarnemend penningmeester. Het kulturhus is een aantal jaren geleden volledig verbouwd. Het doel was: De buitenruimte van het verbouwde en vernieuwde Kulturhus De Spil in Lettele moet een ontmoetingsplek zijn voor alle inwoners van Lettele op het gebied van sport, cultuur en zorg. Dit betekent dat het ‘dorpsplein’ aantrekkelijk wordt ingericht en goed verbonden wordt met de omliggende sporten, zoals het zwembad, de voetbal- en tennisvelden.

Provinciale Staten heeft op 30 mei 2018 een bezoek gebracht aan het kulturhus in Lettele en heeft het verbouwde kulturhus mogen bewonderen. Ad heeft hier toen als gastheer opgetreden. Het kulturhus is een actieve ontmoetingsplek voor jong en oud waar veel vrijwilligers zich belangeloos inzetten.

Vrijwilligers Helios 

De vrijwilligers zetten zich met hart en ziel in voor inwoners van de wijk Colmschate en daarbuiten. Soms (eigenlijk vaak) door zich zelf weg te cijferen, in ieder geval bescheiden op te stellen. Dit onder begeleiding van Grace Brok die een echte doorzetter is en die met weinig middelen veel weet te bereiken.

De Overijsselse Vrijwilligersprijs ziet er dit jaar heel anders uit. Geen groot evenement en één prijs maar 75 prijzen uitgereikt door statenleden door de hele provincie: de OVP gaat coronaproof on tour! Meer weten? Check #ovpontour of neem contact op. De OVP is een samenwerking van Provincie Overijssel, Stimuland, Vosvi en de plaatselijke vrijwilligersorganisaties. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden