Duofiets voegt iets toe aan het leven


<p>Harm (l) en Jan op de nieuwe electrische duofiets met Corona spatscherm. (foto Gerreke van den Bosch)</p>

Harm (l) en Jan op de nieuwe electrische duofiets met Corona spatscherm. (foto Gerreke van den Bosch)

(Foto:Gerreke van den Bosch)

Duofiets voegt iets toe aan het leven

Diepenveen - “Dat is het mooiste als duofietser: je ziet je medepassagier genieten en onderweg heb je mooie gesprekken. Dat is hartverwarmend en het werkt voor hen heel ontspannend”, zegt Jan Nieuwenhuis (84) die al tien jaar op de fiets zit.

Door Gerreke van den Bosch

Samen met Harm van den Belt (66) fietst hij voor de mensen uit het dorp voor de vrijwillige hulpdienst Diepenveen en de Sparrenheuvel. Sinds dinsdag hebben ze een nieuwe fiets die gestald staat bij de Sparrenheuvel. Harm: “We hadden geluk dat dit ondanks de coronamaatregelen toch door mocht gaan. Fietsenmaker Beumer heeft het allemaal voor ons voor elkaar gemaakt. We hebben er gelijk mee gereden met één van de dorpbewoners, in de regen! Het was een verademing om rustig te kunnen trappen zonder steeds terug te hoeven schakelen omdat je ieder bult voelt. Dat was namelijk het geval bij de vorige fiets die op een bepaald moment kapot was. Ik ben vorige winter begonnen en fietste 1 of 2 keer per week voor de vrijwillige hulpdienst. Zolang de ondersteuning het deed ging het prima, tot ik ontdekte dat de elektrische ondersteuning was uitgevallen, toen heb ik het teruggeschroeft naar 1 uur per week. Dat is lang genoeg want je voelt alle hobbels en kuilen in de weg.”

Jan lacht. Hij weet er alles van. Op het moment mag hij niet fietsen omdat hij tot de risicogroep behoort. “Toen ik jaren geleden begon, hadden we nog geen elektrische ondersteuning. Als je dan de IJsseldijk of de heuvel bij de spoorlijn op moest, trapte je je stuk want de medepassagiers stoppen halverwege. Ik was toen wel tien jaar jonger.”

Reserveren

De fiets kan iedere dag van de week gebruikt worden. “Familie van de dorpsbewoners kunnen ook in het weekend beschikken over de duofiets. Zij kunnen van tevoren reserveren maar alvorens zij er gebruik van kunnen maken zullen ze een eenmalige instructie ontvangen,” aldus Harm.

Alhoewel de fiets al in gebruik is genomen, loopt de inzamelingsactie nog steeds. Op de fiets zou een levertijd van acht tot tien weken zitten maar de duofiets kwam al in week 49. “We wilden de fietsenmaker financieel niet belasten en hebben het daarom op een andere manier opgelost. Stichting vrienden van Sparrenheuvel en de vrijwillige hulpdienst zorgden voor een voorschot. In totaal zijn de kosten voor de fiets 8900 euro. Dat bedrag halen we binnen via crowdfunding en sponsoring. Daar zit ook privé sponsoring bij, zo bakte iemand speculaas die verkocht werd en waarvoor de opbrengst voor de duofiets was.”

Maar er waren meer ludieke acties zoals van Dicky Jansen-van Slooten en haar zus Mientje Lam- van Slooten. Dicky: “Ik brei en haak veel voor Vrouwen van Nu maar dat project viel dood omdat er door Corona geen vervoer was naar Roemenie. Ik train bij Fysiotherapiepraktijk De Spil en heb toen een mand met mutsen en sjaals meegenomen. Die heb ik daar neergezet met verzoek om een vrije gift. Dit heeft uiteindelijk 187,50 euro opgeleverd.”

Doneren

De Diepenveense duofiets is al negen jaar een vertrouwd beeld in het dorp. Toen de ondersteuning kapotging werd er direct actie ondernomen door een paar vrijwilligers. Bewoners en bedrijven kunnen via de website www.dorpspleindiepenveen.nl doneren. De Vrienden van Sparrenheuvel en de vrijwillige Hulpdienst Diepenveen dragen een substantieel bedrag bij in de kosten. Meer info: c.a.g.van.kesteren@gmail.com....

Alle Diepenveners kunnen gebruik maken van de duofiets. Inwoners die niet meer kunnen of durven te fietsen, kunnen dankzij deze fiets samen met een vrijwilliger, familielid of kennis genieten van uitstapjes in het dorp en omgeving. Op de fiets is vanwege de kleine afstand tussen bestuurder en bijrijder, als preventiemaatregel tegen Corona een doorzichtig middenscherm aangebracht. Bijdragen kan via NL43RABO0314597247 t.n.v. Stichting Vrienden van Sparrenheuvel o.v.v. ‘gift duofiets’. Donaties welkom. Bij Albert Hein Diepenveen kan men een flessenbon doneren. De opbrengst wordt door AH Middeldorp verdubbeld.

duofietsendeventer.nl/deelnemen/

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden