Kinderen flyeren voor hun toekomst


<p>Families in Colmschate slapen slecht vanwege de plannen van de gemeente.Sem, Noa en Marissa lopen de hele dag te flyeren.&nbsp;</p>

Families in Colmschate slapen slecht vanwege de plannen van de gemeente.Sem, Noa en Marissa lopen de hele dag te flyeren. 

(Foto: Gerreke van den Bosch)

Kinderen flyeren voor hun toekomst

COLMSCHATE - Het is druk in de straten van de woonwijken langs de A1 met kinderen die flyers rondbrengen met informatie over de negen windturbines die in hun woongebied geplaatst dreigen te worden.

Marissa en Vincent Völkers hebben slapeloze nachten van de plannen van de gemeente Deventer. Samen met andere bewoners uit de wijken Sworminck, Oxe, Essenerveld en het Bramelt springen zij in de bres voor duurzame energieopwekking. Vincent maakt deel uit van de werkgroep DeventerWint.
Vincent: “Als de plannen doorgaan komen er negen windmolens van 225 meter langs de A1. In deze corona tijd is communiceren heel moeilijk. Wij hebben een oproep gedaan aan de gemeente de besluitvorming op te schorten totdat betrokkenen elkaar weer kunnen treffen. Als zeer bezorgde burgers richten wij ons tot alle gemeenteraadsleden om de besluitvorming tot aanwijzing van de locaties op te schorten en overleg met de burgers te voeren. Het lijkt alsof dit er nu in coronatijd doorheen wordt gedrukt zonder dat er goede afwegingen worden gemaakt over de invloed op de gezondheid en het welzijn van de wijkbewoners. Wij worden al geconfronteerd met het geluid van de A1 en de spoorlijn en nu krijgen we dit er ook nog eens bij! Waar we vooral bezorgd over zijn is de psychische stress van de slagschaduw van de windreuzen en de effecten van de lage frequentie van de geluiden die de molens produceren. Uit onderzoek is gebleken dat vooral jonge kinderen hier veel last van kunnen ondervinden en onze wijk wordt gekenmerkt door gezinnen met wel heel jonge kinderen,” zegt Vincent terwijl zijn vrouw Marissa nog eens in haar tas duikt voor een stapeltje folders voor Sem (9) en Noa(7) die vrolijk rolschaatsend over de opritten de folders in de bussen stopt.
“Ik doe een oproep aan alle bewoners van genoemde gebieden om voor 5 januari hun zienswijze in te dienen anders heb je straks misschien niet meer de mogelijkheid om bezwaar te maken met het gevolg dat de molens geplaatst gaan worden. Wij geloven in een duurzame wereld, waarin we in balans willen blijven met de natuur. Duurzame energieopwekking is dan ook nodig! In onze ogen zijn windmolens niet de manier maar moet er gekeken worden naar zonne-energie op daken en op velden, zoals de provincie ook adviseert. Onze zienswijze is te vinden op www.deventerwint.nl hier kun je ook je stem laten horen,” doet Vincent zijn oproep.
 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden