Van Den Haag naar Parijs: ‘Uitdaging om deze rit te volbrengen’


<p>Alex (r) en Peter: &quot;Ons fietsavontuur levert voldoening op en waarschijnlijk zere billen,&quot; aldus het tweetal. (foto: Gerreke van den Bosch)&nbsp;</p>

Alex (r) en Peter: "Ons fietsavontuur levert voldoening op en waarschijnlijk zere billen," aldus het tweetal. (foto: Gerreke van den Bosch) 

(Foto: Gerreke van den Bosch)

Van Den Haag naar Parijs: ‘Uitdaging om deze rit te volbrengen’

Deventer - Alex Everts(44) en Peter Duijne(46) fietsen in mei in vier dagen van Den Haag naar Parijs voor de Hartstichting. “Het verblijf betalen we uit eigen zak en voor we aan de start verschijnen moeten we eerst nog minimaal 550 euro per persoon aan sponsorgeld op tafel leggen.”

Door Gerreke van den Bosch

“Dat is ons allebei inmiddels ruimschoots gelukt. We halen sponsorgeld op voor onderzoek naar hart en vaatziekten. De Hartstichting past als doel bij ons. Zeker omdat ik jaren geleden een gastric bypass heb laten doen om hartproblemen te voorkomen. Nu zijn we druk aan het trainen om ons voor te bereiden op de uitdaging”, vertelt Alex over het fietsavontuur.

In 2017 onderging hij zijn maagverkleining en sinds drie maanden klimt hij op de racefiets. “Ik ben een binnenvetter en houd van lekker eten. Op een bepaald moment woog ik 189 kilo. Als vertegenwoordiger vreet ik wekelijks behoorlijk wat kilometers en at daardoor onregelmatig. Ik nam er nooit de tijd voor. Ik had geen last van mijn overgewicht maar was er gewoon klaar mee. Ik was op dat moment nog gezond en wilde voorkomen dat ik ziek zou worden. Ik zocht contact met de huisarts en toen ging het vrij snel allemaal.”


Peter is ook te zwaar, zegt hij zelf. “Ik houd er een bourgondische levensstijl op na. Fietsen is voor mij niet nieuw. In september 2017 fietste ik al een keer voor KIKA van Groningen naar Utrecht, een tocht van 360 kilometer, verdeeld over drie dagen. Dat kun je niet ongetraind doen. In mijn jeugd heb ik ook veel gefietst maar toen ik in 1995 naar Deventer verhuisde, was het gedaan. Ik werd namelijk lid van de studentenvereniging...Na mijn dertigste stopte ik met roken en toen vlogen de kilo’s erop.”

Startmoment voor de geplande rit naar Frankrijk is 13 mei. “Dan gaat het feest beginnen, 550 kilometer op de fiets naar Parijs”, zegt Alex terwijl hij nog even aan zijn outfit sjort. Peter reageert spontaan. “Ik moet er nog niet aan denken.” Ze lachen er hartelijk om. “Het gaat ons wel lukken in vier dagen en dan terug met de trein, denken we. In totaal gaat er een ploegje van 60 mensen mee. Bij KIKA was dat heel gezellig”, weet Peter nog. “We hoeven de Tour de France niet te winnen. Alex fietst wel hard trouwens.” Zijn maat haalt zijn schouders op. “Ik heb laatst gemiddeld 28,5 kilometer gereden in mijn uppie. Trainingsschema’s krijg ik van mijn fysio”, vertelt Alex.

Peter lift mee op Alex zijn schema die door de operatie 70 kilo kwijtraakte en op de pedalen zijn gewicht op peil houdt. “Op zondag fietsen we een uurtje samen. Dat is niet alleen leuk maar ook een stok achter de deur. We hebben een doel waar we naartoe werken. We hebben inmiddels 3183 euro ingezameld. Peter zijn grootste uitdaging is naast het goede doel, kilo’s kwijt raken en Alex vindt het naast de Hartstichting ook een uitdaging om het te volbrengen. Steunen kan nog via

https://paris.cyclevoorjehart.nl/de-stokvissen

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden