<p>Marco Kok is een gedreven duizendpoot die anderen in de regio weet te inspireren. (foto Gerreke van den Bosch)</p>

Marco Kok is een gedreven duizendpoot die anderen in de regio weet te inspireren. (foto Gerreke van den Bosch)

(Foto: Gerreke van den Bosch)

MKB Deventer wijst ondernemers de weg

Deventer - Directeur van MKB Deventer Marco Kok ziet dat de angst van het laatste jaar zich een beetje begint op te lossen. “Men durft nu meer. De algemene verwachting is dat door de vaccinaties het vertrouwen weer terugkomt inzake investeringsbeslissingen.”

Door Gerreke van den Bosch

Een stageplek of eerste baan vinden blijft echter lastig, zeker nu. Daarom heeft de provincie Overijssel het initiatief genomen om met een nieuwe subsidieregeling MKB bedrijven te stimuleren stagiaires en starters op de arbeidsmarkt aan te nemen. Marco zet de voordelen voor de bedrijven op een rijtje. “MKB-bedrijven die een HBO- of universitair afgestudeerde jongere in dienst nemen kunnen een subsidie ontvangen van 10.000 euro. Voor het aanbieden van een stage aan een MBO-scholier kan 1.500 euro worden aangevraagd voor begeleiding. Als je een persoon begeleidt die een beroeps begeleide leerweg (leerwerkplaats) volgt kan je zelfs 5.000 euro subsidie aanvragen.”

Samen groeien

Samen zaken doen, samen sterker worden, samen groeien. Dat is al 25 jaar het motto van MKB Deventer. Grote en kleine ondernemers, winkeliers, horeca-exploitanten en zzp-ers uit Deventer, staan er door MKB Deventer niet alleen voor. MKB Deventer zet ondernemers op het juiste spoor, denkt vooruit en maakt concrete plannen voor ondernemend Deventer. “We proberen nu ook stagiaires in beeld te brengen bij Deventer ondernemers. Dan snijdt het mes aan twee kanten. Vaak denken bedrijven niet na over de voordelen. Je kunt hele goede matches maken. Bijvoorbeeld als een bedrijf een site wil bouwen, waarom geen HBO student IT aannemen als stagiair? Op dit moment zijn stagiaires helemaal niet in beeld door de gevolgen van de corona maatregelen. Veel ondernemers zijn druk met zichzelf op de been houden en thuiswerken. Dit maakt begeleiding ook niet mogelijk”, weet de directeur uit de praktijk.

Andere sfeer

Volgens MKB is het grotendeels kommer en kwel voor bedrijven in toerisme, horeca, detailhandel en evenementensector. “Een ondernemer die actief was op de beursvloer met het bouwen van stands en dergelijke vertelde dat de miljoenen er per dag uitliepen door alle orders die afgeblazen werden. De gevolgen voor zo’n bedrijf zijn enorm want er is ook weer een lange opstartperiode nodig. Gelukkig zijn er ook bedrijven die floreren zoals de internetverkoopbedrijven. Ook websitebouwers kunnen het werk moeilijk aan. Ik vermoed dat deze tweede lockdown wel nadelige gevolgen heeft. We zijn al een tijdje aan het interen en in tegenstelling tot de eerste lockdown vergoedt de overheid niet alles. Op het bedrijventerrein marcheert het wel door, dat gaat wel goed. Wat we in de eerste lockdown vooral zagen was dat de klap vooral ZZPérs trof. Opdrachten werden ingetrokken onder het mom van ‘we moeten zuinig zijn op ons geld’. Door de komende vaccinaties komen we in een andere sfeer. Het is nog wel even spannend of het Engelse virus los gaat maar hopelijk is in de zomer corona uit beeld verdwenen.”

Made in Deventer

Ondernemersbloed zit in het DNA van Deventer dat al sinds 1285 een Hanzestad is. MKB timmert ondertussen flink aan de weg voor Deventer bedrijven. In 2018 kwamen ze met de tweede druk van ‘Made in Deventer’ een boek met 171 exportprofielen. Inmiddels is ook een Duitse en Engelse versie in omloop. ‘’De intentie is laten zien wie er actief is in Deventer op het gebied van export. We merken dat het uitdelen van deze boeken haar vruchten afwerpt. We worden zo gevonden door internationale bedrijven. Er gebeurt in Deventer veel op het gebied van export. Daarom zijn we exportborrels gaan organiseren. Dit bleek een goede manier om mensen te koppelen en te netwerken. Er komen mooie verbindingen tot stand. Er zijn veel exportsubsidies landelijk en provinciaal waar bedrijven vaak geen weet van hebben. Wij helpen hen op weg. Er komt ook veel internationaal verkeer op onze site ‘Made in Deventer’ waar inmiddels 280 profielen op staan. In de gesprekken die ik daarvoor voer neem ik ook gelijk de positie van de stagiaires mee Zij kunnen een aandeel leveren aan toekomstig personeel.”

www.mkbdeventer.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden