'Trainen en wachten op een kans'


<p>Schaatstalent Mervin Maatman schaatst in Development Sprintteam Oost. Hij laat veel staan voor zijn sport maar krijgt niet de kans zich te profileren. (foto Gerreke van den Bosch)</p>

Schaatstalent Mervin Maatman schaatst in Development Sprintteam Oost. Hij laat veel staan voor zijn sport maar krijgt niet de kans zich te profileren. (foto Gerreke van den Bosch)

(Foto: )

'Trainen en wachten op een kans'

Deventer - “Ik hoop dat er dit kalenderjaar weer wedstrijden komen zodat ik kan laten zien wat erin zit. Het zou fijn zijn als ik met de schaatsploeg weer zou kunnen trainen in Thialf”, zegt Deventer schaatstalent Mervin Maatman(18).

Door Gerreke van den Bosch

Mervin heeft vanuit de NOC de beloftenstatus. Op zijn twaalfde reed hij zich in de kijker en werd hij benaderd voor de baanselectie door Maarten Achterreekte. Broer van schaatster Carlijn. Ik schaats al vanaf mijn zevende jaar. Ik ging naar de schaatsschool en we trainden altijd met een groepje van vier kinderen. De schaatskoorts sloeg toe. Ik werd lid van vereniging ‘In beweging’ en later stapte ik over naar ‘Sportief Oost’. In de laatste jaren reed ik in de bovenste regionen van het klassement. Het afgelopen jaar zijn qua resultaten ook goed verlopen.”

Na het afronden van de VWO studie in april besloot de Deventer schaatser een tussenjaar te nemen. Hij stortte zich helemaal op het schaatsen. “Ik ben junior en ik was benieuwd wat erin zou zitten als ik er alles voor zou doen en laten. De training omvat skeeleren, hardlopen, wielrennen, krachttraining, core-oefeningen en met zomerijs drie keer in de week naar Thialf. Daar kwam een einde aan toen Kjeld Nuis in Inzell corona opliep. Thialf was twee weken lang verboden terrein. Daarna zijn we er nog twee keer geweest en dat was het. Ik train twee keer per dag, tien keer per week in Deventer. Ik ben dankbaar dat ik wel de hele tijd in de Scheg heb kunnen trainen. Het trainingskamp aan het eind van de zomerperiode in Inzell - half september - en de eerste wedstrijden daar lieten ook de verwachte progressie zien met persoonlijke records op de gereden afstanden. Het wedstrijdseizoen begon daarmee goed. De start van het winterseizoen op thuisbaan de Scheg verliep fijn. Het was weer even wennen aan het Deventer ijs maar het is een fantastische baan.”

‘Als tiener moet je er wel veel voor over hebben’

Vol verwachting keken Mervin en zijn ploegmaten uit naar het wedstrijdprogramma: de kampioenschappen en de kwalificatiewedstrijden. “Ik was er helemaal klaar voor maar toen kwam het slechte nieuws dat er voorlopig door het aantal stijgende corona-besmettingen niet in wedstrijdverband geschaatst mag worden. 19 januari? Dan is het schaatsseizoen zowat voorbij! Alle kwalificatiewedstrijden zijn dan normaliter geweest en de NK’s zijn gaande. En het is maar de vraag of er überhaupt nog wedstrijden geschaatst kunnen worden.”

De keuze om alles op een schaatscarriere te zetten kreeg voor Mervin zo wel een wrange wending. “Ik wil niet zeggen dat ik mijn tienerjaren heb moeten inleveren maar je moet er wel veel voor over hebben. Ik ben nog voldoende gemotiveerd om door te gaan. Ik heb leuke ploeggenoten daarom voelt trainen en schaatsen niet aan als een verplichting. Ik doe het voor mijn plezier. Als je dat niet meer hebt, waar doe je het dan voor? Nu ben ik constant aan het trainen voor het geval er toch wedstrijden komen. Dan moet je er gewoon staan.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden