August van Engelen bezingt verdriet ‘Ik hoop dat het anderen die ook verdriet hebben kan steunen ‘


<p>August: &quot;Ik hoop dat ik ooit door kan breken en een professionele status krijg.&#39; (Foto Gerreke van den Bosch)</p>

August: "Ik hoop dat ik ooit door kan breken en een professionele status krijg.' (Foto Gerreke van den Bosch)

(Foto: Gerreke van den Bosch)

August van Engelen bezingt verdriet ‘Ik hoop dat het anderen die ook verdriet hebben kan steunen ‘

Deventer - “Het nummer dat ik als kind na het overlijden van mijn moeder schreef, heb ik herschreven. Het gaat over de vraag waarom ze zo vroeg moest gaan. Mijn gevoelens en dagelijkse gedachten zijn in het lied verwerkt. Het is een eerbetoon aan mijn moeder”, vertelt August van Engelen (19) openhartig.

Door Gerreke van den Bosch

August volgt momenteel een opleiding als servicemedewerker bij ROC Aventus, is vader van een zoontje en bezeten van muziek. “Als jong kind was ik altijd al veel met muziek bezig, vooral Nederlandstalig. Ik kwam toen in contact met Ben Rondhuis. Hij zei: ‘Als je doorgaat, ga je er wel komen.’ Ik nam zanglessen en samen schreven we het liedje ‘Kleine circusclown’. Op een bepaald moment werden er twee bobbels op mijn stembanden ontdekt. Dat kwam volgens mij door het schreeuwen want ik was een ADHD jongetje. In het ziekenhuis zeiden ze: ‘Dat ziet er niet best uit, je mag niet meer zingen en optreden. En je moet logopedie nemen”, herinnert de volkszanger zich.


Hij nam drie logopodielessen en kreeg oefeningen mee voor thuis. August: “Na een tijdje had ik er geen zin meer in en ging ondertussen toch gewoon door met zingen. Eigenwijs als ik was. Mijn moeder vond dat ik logopedie moest doen en rust moest pakken, dan zou het wel goed komen. Mijn vader heb ik nooit gekend. Hij overleed toen mijn moeder vier maanden zwanger was van mij. Ik ben de oefeningen logopedie thuis gaan doen op mijn manier. Of het goed was wist ik niet maar het was mijn stem en ik doe ermee wat ik wil”, vindt August.


De jaren gingen voorbij en op dertienjarige leeftijd moest August terug naar het ziekenhuis. Volgens de specialist hadden niet zingen en logopedie goed geholpen”, zegt hij met een glimlach op zijn gezicht. Na dit goede nieuws pakte hij de sessies bij Ben weer op. “We oefenden in het opbouwen van de stem en namen een nieuwe single op. Toen we in 2015 wéér een nummer wilden uitbrengen, ging het heel slecht met de gezondheid van mijn moeder. Ze had al jaren kanker maar nu ging ze heel hard achteruit. Na haar overlijden maakten Ben en ik snel een lied met als titel ‘Mijn lieve mama’. Dit speelden we in de kerk en op de begrafenis.”


Na het overlijden stond August alleen in het leven en raakte in een dip. “Ik was een mama’s kindje. Ik was altijd bij mijn moeder. Haar overlijden was voor mij heel heftig. Niets interesseerde mij meer. Ik doorliep allerlei trajecten en kwam veel met justitie in aanraking vanwege kleine vechtpartijtjes. Het zingen raakte daardoor op de achtergrond. Pas in 2018 begon ik weer naar muziek te luisteren, pakte het zingen weer op en begon met schrijven. Het gaat mij om wat ik in mijn muziek kwijt kan, wat ik mee heb gemaakt. Niet om hoeveel keer het is bekeken. Het nummer dat ik als kind schreef na de dood van mijn moeder heb ik herschreven. In dit liedje vind ik rust. Het is vanaf 29 januari overal te beluisteren en te downloaden. Het is geproduced door Roy Otters.”

www.zangeraugustvanengelen.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden