Kogel door Nicolaaskerk in Schalkhaar


<p>Bezorde parochianen van de Nicolaaskerk roepen sympathisanten op via <a href="//www.inschalkhaar.nl">www.inschalkhaar.nl</a> een steunbetuiging te tekenen. &nbsp;(foto Rudy Brouwer)</p>

Bezorde parochianen van de Nicolaaskerk roepen sympathisanten op via www.inschalkhaar.nl een steunbetuiging te tekenen.  (foto Rudy Brouwer)

(Foto: )

Kogel door Nicolaaskerk in Schalkhaar

Schalkhaar - Er wordt even meer ‘gevloekt’ dan gebeden in de Nicolaaskerk in Schalkhaar. Bezorgde parochianen voelen zich overvallen door een besluit van het bestuur. De kogel is door de kerk: Schalkhaarse katholieken moeten hun gebedshuis in het hart van hun hechte geloofsgemeenschap gaan sluiten.

Door Rudy Brouwer

,,We zijn nog steeds verbijsterd om uit de krant te moeten vernemen dat is besloten om onze kerk te sluiten en het Eucharistisch Centrum te verplaatsen naar de Broederenkerk in Deventer”, vertellen Dick en Annemarie Bouwman.

,,Onze gedachten gingen meteen uit naar oudere parochianen die dit nieuws in de winter, vaak eenzaam thuis, moeten verwerken. Er wordt juist nu, in coronatijd, steun verwacht vanuit de kerk”, meent het echtpaar. ,,Deze keuze is niet in het belang van de trouwe parochianen in de dorpen, maar meer voor passanten in de stad. Het gaat ten koste van mensen die de kerken mede hebben opgebouwd.”

,,Ik heb het bestuur diverse keren gevraagd naar onderbouwing van zijn nota ‘Parochie op weg naar 2025’. Maar ik kreeg geen antwoord, geen transparantie”, moppert Wim Lucassen. ,,Ja, ik kreeg een nietszeggend mailtje dat informatie te zijner tijd maar uit parochieblad ‘t Zout moest worden gehaald. Maar die berichten roepen nóg meer vragen op! De gehele financiële paragraaf ontbreekt. Waar komen de inkomsten van de kerkbalans vandaan? De vermogenssamenstelling? Uit de dorpen! Ook een vraag als: wat is de invulling van het Koetshuis? En: wat zijn de plannen met de Vredeskapel en de twee opbaarkamers?”. Vol onbegrip schudt Lucassen zijn hoofd. ,,Parochianen hebben destijds, onder leiding van de toenmalige pastoor, de bouwkosten daarvan bijeengebracht. Er zijn talloze vragen die ik door het parochiebestuur beantwoord en beargumenteerd wil zien.”

Ook Johan Schintz vindt dat de parochianen zijn overvallen door het besluit. ,,Er is geen enkele mogelijkheid voor inspraak geweest; dit besluit lijkt vanaf het begin vast te staan. Eenzijdige communicatie, op zijn minst arbitrair, met vaak niet steekhoudende argumenten”, vindt Schintz. ,,Onbegrijpelijk als je weet welke voordelen de Nicolaaskerk heeft ten opzichte van de Broederenkerk. Onze kerk is vijf jaren geleden om logische redenen gekozen tot Eucharistisch Centrum. Heel weinig parochianen zullen vanuit de dorpen naar de Broederenkerk gaan. Wat heb je dan bereikt? Ons kwam ook nog ter ore dat Jan Daggenvoorde, coördinator Beheer Onroerend Goed van de Nicolaaskerk, door het Parochiebestuur per direct is ontheven van al zijn taken”, schampert Schintz. ,,Een integere en positief kritische man, die er veel energie en tijd in stak om alles in onze Nicolaaskerk met tomeloze inzet voor elkaar te krijgen. Niet te bevatten!”

Vijf van de zeven kerkgebouwen van De Heilige Lebuinus Parochie in Deventer en Olst-Wijhe sluiten de komende jaren. De Broederenkerk in Deventer wordt het Eucharistisch Centrum. De Heilige Willibrordus op de Boerhaar blijft ook open. De katholieke kerk wil de blik richten op de toekomst. ,,En daar passen moeilijke maar noodzakelijke kerksluitingen bij’’, zegt pastoor Ronald Cornelissen in De Stentor. ,,De parochie vertrekt niet. Maar onze gebouwen wel. We moeten mee met de tijd. We zijn financieel gezond, maar willen dat graag zo houden.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden