4 tips om je wijn goed te bewaren [aangeboden door Bergovino]


Foto:
aangeboden door Bergovino

4 tips om je wijn goed te bewaren

Je hebt al je eindejaarsgeschenken ontvangen en de tafel staat vol met wijn. En nu? Trek je de flessen meteen open of ga je ze toch nog even op een bepaalde plek bewaren? En waar dan precies? Veel vragen die Bergovino uit Hengelo krijgt. Hieronder lees je een aantal tips om je wijn goed te kunnen bewaren.

Check of het een goedkope of dure wijn is

Misschien niet leuk als het een cadeau is, maar Google is je beste vriend. Kijk daarom online even of het een dure fles is of een goedkoper merk. 

Wanneer de fles namelijk goedkoop is, kun je beter de flesopener pakken en ervoor gaan. Juist de duurdere merken kun je wel laten rijpen en beter op smaak laten komen op een geschikte plek.

Een wijnkelder is prachtig maar niet altijd nodig

Het mooist zou natuurlijk zijn dat je een prachtige wijnkelder hebt waar je jouw flessen kunt uitstallen. Alleen is dat niet altijd mogelijk, maar dan nog wil je flessen kunnen bewaren.

Dat doe je zo:

Tip 1: Een omgeving van rond de 12 graden is perfect voor een fles wijn dus zorg dat de temperatuur rond de 12 graden blijft en niet schommelt naar onder de 7 of boven de 17 graden. Wanneer je twijfelt of jouw flessen wel onder de juiste temperatuur bewaard worden, kun je altijd even online zoeken naar ervaringen van anderen.

Tip 2: De fles moet je laten rusten en dus niet elke keer verplaatsen. Zorg dus dat je een plek hebt waar je de flessen voor een langere tijd kunt parkeren.

Tip 3: Zorg voor goede ventilatie en ook een donkere omgeving is het best. Tocht is funest.

Tip 4: Leg flessen wijn altijd neer als je ze bewaart zodat de kurk de wijn aanraakt.

Dit bovenstaande geldt niet voor flessen wijn die al open zijn. Deze kun je het best binnen 1 à 3 dagen na opening verder leegmaken.

En kun je alle soorten wijn zo lang bewaren? Ook daarin zit nog verschil. Heb je een zoete witte wijn, dan kun je die wel tot 10 jaar bewaren, maar een lichte rode wijn kun je beter na 1 jaar op jouw zolder of in jouw kelder op de tafel zetten.

Een dag voordat je van plan bent om de fles te openen, zet je de fles rechtop. Zo kan de wijn even bijkomen en kun je van de ultieme smaak gaan genieten.

Klaar? Kurkploppen maar!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden