Luisterend oor voor jongeren die vastlopen in lockdown


<p>Jaap &nbsp;en Marieke staan 's avonds klaar voor jongeren die adviezen of steun nodig hebben. (foto Gerreke van den Bosch)&nbsp;</p>

Jaap  en Marieke staan 's avonds klaar voor jongeren die adviezen of steun nodig hebben. (foto Gerreke van den Bosch) 

(Foto: Gerreke van den Bosch)

Luisterend oor voor jongeren die vastlopen in lockdown

Deventer - Jongeren lopen vast in de lockdown. Ze zitten wekenlang op hun kamer met de laptop. “Dat is voor niemand goed. De problemen worden alsmaar groter en zorgelijker”, zeggen vijf ervaren jongeren coaches uit Deventer.

Door Gerreke van den Bosch

 ”De jongeren raken hun grip kwijt en hebben geen toekomstperspectief”, zeggen Marieke, Anita, Jaap, Caroline en Georgette. Reden waarom zij in actie komen. “De reguliere hulpverlening zit muurvast, daar kunnen jongeren niet terecht. Daarom bieden wij onze hulp kosteloos aan. Zij kunnen ons vier avonden per week bereiken. We bieden een luisterend oor. Jongeren kunnen ons anoniem bellen. Het enige wat wij willen weten is de leeftijd en het geslacht, meer niet”, geeft Marieke Martens aan. Samen met onder andere collega Jaap Herforth bemant zij bij toerbeurt de telefoon. Jaap: “We kennen elkaar via linked in. Het is vandaag dat we elkaar voor het eerst zien. Ik kom zelf uit Apeldoorn. We hebben elkaar wel via zoom gesproken.” Marieke vormt met de andere drie coaches een intervisie groep. “Tijdens de bijeenkomst vorige week dacht ik: we moeten iets doen voor de jeugd want het gaat niet goed. Over de jongere kinderen maken wij ons minder zorgen want zij worden gezien door de juf maar wordt er eigenlijk gedaan voor de jongeren vanaf 12 jaar? Een collega kreeg namelijk een aanmelding van een jongere die suicidaal was. Hij werd geplaatst op een wachtlijst van 6 maanden voor hulpverlening. De dag nadat we dit initiatief startte, stond er in de krant dat 80% van de jongeren een burnout heeft. Ze zijn zoekende en sommigen raken depressief.”

‘Het telefonisch contact is gratis en anoniem’

De jongerencoaches hebben alle middelbare scholen benaderd om ruchtbaarheid te geven aan de hulplijn die zij bieden. “We houden het zo laagdrempelig mogelijk. Tot nu toe kunnen jongeren zich anoniem melden via de app. Het loopt nog niet echt storm. We hebben drie telefoontjes gehad. Een daarvan ging over een identiteitskwestie. Dat is in feite waar iedere jongere mee worstelt. Wie ben ik eigenlijk en wat wil ik? Nu is het extra lastig tijdens coronatijd omdat de rollen wegvallen. De jeugd heeft rolmodellen nodig en natuurlijk ook onderling contact want ze schuren zich aan elkaar. Vooral jongens hebben behoefte aan fysiek contact, beetje duwen en trekken hoort erbij. Het is een manier om energie kwijt te raken. Wij willen voor iedereen toegankelijk zijn, ook voor ouders die het niet kunnen betalen en zonder dat er een coachingstraject met een financieel plaatje aan vastkleeft.”

Gratis en anoniem

De dames vinden het fijn dat ze ondersteund worden door een mannelijke collega. Jaap is vrijwillig coach voor jeugd bij maatschappelijk werk en begeleidt ook mannengroepen. Ik zie in de praktijk hoe het kan uitpakken als jongens elkaar niet kunnen spiegelen zoals nu in de lockdown. Het gebeurt ook dat ouders in deze periode zelf niet goed in hun vel zitten. Wij kunnen jongeren met onze hulp hen misschien net dat duwtje geven dat ze nodig hebben.” www.mamakinderenjeugdcoaching.nl/

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden