Ontwerper logo Go Ahead Eagles in 1971: ‘Zeven veren per vleugel als een geluksgetal’


<p>Vijftig jaar na dato is het door Ger Tempelman ontworpen Eagles-logo te sparen als voetbalplaatje.</p>

Vijftig jaar na dato is het door Ger Tempelman ontworpen Eagles-logo te sparen als voetbalplaatje.

(Foto: )

Ontwerper logo Go Ahead Eagles in 1971: ‘Zeven veren per vleugel als een geluksgetal’

Deventer - Ze vliegen over de toonbank: de Go Ahead Eagles Voetbalplaatjes! Van de huidige selectie tot legendarische trainers, van alle logo’s tot prachtige sfeeracties: ze komen allemaal voorbij. Achter elk plaatje zit een verhaal en sommige worden er door Go Ahead Eagles uitgelicht.

Vandaag aan het woord: Ger Tempelman. Ontwerper van het logo uit 1971, toen paars de officiële clubkleur van de club werd. Hij deelt er alle ins en outs over.

Wist u dat er een voetbalplaatje is van het door u ontworpen logo? 

Daar was ik van bewust, ja! Erg leuk dat het logo 50 jaar later te sparen is als voetbalplaatje. Helaas is er in mijn woonplaats Kampen geen Jumbo die daaraan mee doet, dus zelf kan ik de plaatjes niet sparen.

Waarom heeft u dit logo destijds ontworpen?

Er was in het seizoen 1970/1971 een keer een enquête bij een wedstrijd waar je een nieuwe naam en de nieuwe clubkleuren kon kiezen als supporter. Die heb ik toen opgestuurd. Ik koos voor SV Deventer als naam en als clubkleuren rood en geel. Maar ik dacht bij mezelf: dan zullen ze vast ook wel een nieuw embleem nodig hebben.

Ik had wel een mooi ontwerp in gedachten en stuurde een schets op naar de stichting. Na een paar keer met het bestuur gesproken te hebben, werd mijn logo gekozen. In ruil daarvoor kreeg ik twee gratis seizoenkaarten.

Wat voor idee zat er achter dit logo? 

Voor mijn oorspronkelijke ontwerp koos ik voor een Engels schild met daarop een adelaar die de bal heeft omklemd. Met de adelaar verwees ik naar het stadswapen, ik wist toen dus nog niet dat de clubnaam later ‘Go Ahead Eagles’ zou zijn. Dat is allemaal langs elkaar heen gelopen en pas later viel dat op zijn plaats. Verder had ik zeven veren per vleugel gekozen omdat zeven een geluksgetal is. De bal, die de adelaar vastheeft, staat symbool voor het ‘bij de strot grijpen’ van de tegenstander. Tot slot koos ik voor vijf kantelen die de oude stadsmuren van Deventer moesten voorstellen. Uiteindelijk zijn dat er vier geworden: voor elke landstitel één.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden