Deventer slaat op zondag 14 maart klimaatalarm


Foto: Edo Landwehr

Deventer slaat op zondag 14 maart klimaatalarm

Deventer - Op zondag 14 maart zullen bezorgde inwoners van Deventer alarm slaan voor het klimaat. Van 14.00 tot 15.00 uur is er een manifestatie op de Brink waarbij bekende en minder bekende Deventenaren zullen oproepen tot een daadkrachtiger klimaatbeleid.

Dit alles met inachtneming van de corona-maatregelen. Na aanmelding via klimaatalarm2021.nl is iedereen welkom om een duidelijk signaal af te geven aan de politiek: de toekomst van onze kinderen staat op het spel!

Tijdens de manifestatie op de Brink, die duurt van 14.00 tot 15.00 uur, staan bezorgde Deventenaren stil bij het klimaat. Bijdragen zijn er onder andere van Peter Dullaert (Abdij Sion), Asha ten Broeke (publicist Volkskrant) en Klimaatdichter Alex Gentjes. “Magpie en Crow” brengen een klimaatlied ten gehore. Het geheel wordt in goede banen geleid door onze Stadstroubadour Maarten van Veen, ook bekend als de Reisgenoot.

Om 15.00 precies zullen we met zo veel mogelijk mensen, in alle steden tegelijkertijd, het Klimaatalarm laten klinken. De deelnemers aan het Klimaatalarm wordt gevraagd om wekkers, trommels, fluitjes, deksels en dergelijken mee te nemen.

“We hebben de aarde niet gekregen van onze (groot)ouders, maar we hebben de aarde te leen van onze (klein)kinderen. Het gaat om verantwoordelijkheid nemen voor onze toekomst. En op dit moment nemen de overheid en de grote bedrijven deze verantwoordelijkheid niet!”, zegt Ernest Smeets, woordvoerder van de klimaatcoalitie Deventer. “Overheden en bedrijven doen wereldwijd niet genoeg om de uitstoot van CO2 terug te dringen. De wereldwijde uitstoot van CO2 was in december 2020 alweer hoger dan voor de coronacrisis. De cijfers van het Internationaal Energie Agentschap laten zien dat we terugkeren naar business as usual”. Ernest Smeets: “En dat mag niet gebeuren! Daarom slaan we op zondag 14 maart alarm voor het klimaat.”

Veiligheid staat voorop, we houden ons, in overleg met de gemeente, aan de corona-maatregelen. Aanmelding via www.klimaatalarm2021.nl is verplicht. Als je liever niet de straat op gaat, kan je vanuit huis, balkon of tuin je stem stem laten horen. En via de landelijke live-uitzending kan je volgen hoe er verspreid over het hele land het Klimaatalarm klinkt.

Het Klimaatalarm is een initiatief van de landelijke Klimaatcrisis Coalitie. Samen met 44 lokale Klimaatcrisis Coalities in heel Nederland voeren ze in 2021 de druk op om de politiek in beweging te krijgen. Het Klimaatalarm is de eerste stap.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden