‘Horeca veiliger dan de supermarkt’


<p>Marcel Lemmerman en zijn team doen er alles aan om contact te houden met hun gasten. ,,We zien veel vaste klanten komen voor een bestelling en een praatje.&quot; </p>

Marcel Lemmerman en zijn team doen er alles aan om contact te houden met hun gasten. ,,We zien veel vaste klanten komen voor een bestelling en een praatje."

(Foto: )

‘Horeca veiliger dan de supermarkt’

Deventer - Het is voorjaar en bloed kruipt waar het in coronatijd niet gaan kan. De mensen willen naar buiten, het terras op en genieten van het leven. Helaas zijn er nog steeds strenge maatregelen. Hoe gaan de Deventenaren daarmee om?

Door Gerreke van den Bosch

Geke Natale eigenaresse van Raffaele’s Foodbar op de Brink zit geknield voor een schoolbord op haar terras om de take aways aan te prijzen. Op een tafeltje staan etenwaren uitgestald. Het ziet er smakelijk uit. “Hoe het gaat? Superslecht, maar ik kan nog wel een paar maanden door”, klinkt het strijdlustig. “We hopen dat de terrassen binnenkort open mogen. Ik zie niet in waarom dat met inachtneming van de anderhalve meter nu niet kan. Dat geldt overigens ook voor binnen. Als je een goed afzuigsysteem hebt, dan is het veiliger dan naar de supermarkt gaan. Het bericht dat we nog niet open mochten had ik wel verwacht. Zolang de mensen in de supermarkt nog over elkaar heen tuimelen zie ik nog geen verandering plaatsvinden.”

‘Hopen dat alles binnenkort weer gewoon doorgaat ‘

Raffaele’s Foodbar voorziet haar gasten vanaf de eerste lockdown van afhaalproducten. “Het is een druppel op een gloeiende plaat, maar je houdt je bedrijf in leven. Daarbij is het belangrijk dat er contact blijft tussen de teamleden. Het zorgt voor een positief gevoel ook bij het publiek. We hebben onze lampjes aan en doen er alles aan om het er verzorgd uit te laten zien. Het geeft een positieve indruk in tegenstelling tot de aanblik van winkels en horeca die failliet gaan en moeten sluiten. Iedereen doet zijn best om zijn bedrijf leuk aan te kleden. Nu Talamini open is zie je ook weer mensen met ijsjes in de stad lopen, dat geeft toch een veel beter beeld? We hopen dat alles binnenkort weer gewoon doorgaat. Ook voor onze collega’s. Je zit niet op een eilandje, je zit hier samen in. Gelukkig zijn horeca ondernemers sterk en kunnen ze wel tegen een stootje.””

Stille hoop

Marcel Lemmerman dribbelt een beetje rond op het terras van St. Tropez. De sfeer van de Franse Riviera is ver te zoeken. Bij de entree is een setup gemaakt voor take aways. “We hadden stille hoop dat we met Pasen onze deuren weer mochten openen voor onze gasten. Dat gaat niet door en het nieuws is zwaar gevallen. Ik denk dat we financiële ondersteuning aan gaan vragen. We zorgen er in ieder geval voor dat we aan het werk blijven. We hebben onze ophaal- en bezorgservice. Daarnaast zijn we nog steeds aan het opruimen en schoonmaken. Onlangs hebben we de terrasmeubelen opnieuw in de verf gezet. Dat hebben we in een loods gedaan. Normaal gesproken besteden we dit soort zaken uit. Gelukkig is er nog niet niemand ontslagen. Dat geldt ook voor ons andere bedrijf St. Maxime in het Lebuïnuskwartier. Zij kunnen ook nog gewoon doordraaien.”Ondertussen meldt zich een man met zijn zoontje voor een bakje koffie. “Take away is niet echt winstgevend, maar het maakt wel dat je bezig bent als team en dat je in contact blijft met de gasten. We zien veel vaste klanten komen voor een bestelling en een praatje.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden