‘Hier altijd volop leven, dat mis ik nu’


<p>Josien: &quot;Die hekken rond de fontein mogen ze van mij direct weghalen.&quot; (foto Gerreke van den Bosch)</p>

Josien: "Die hekken rond de fontein mogen ze van mij direct weghalen." (foto Gerreke van den Bosch)

(Foto: )

‘Hier altijd volop leven, dat mis ik nu’

Deventer - Het is voorjaar en bloed kruipt waar het in coronatijd niet gaan kan. De mensen willen naar buiten, het terras op en genieten van het leven. Helaas zijn er nog steeds strenge maatregelen. Hoe gaan de Deventenaren daarmee om?

Door Gerreke van den Bosch

Josien zit op een stoepje even uit te blazen van haar rondje markt. Haar dochtertje Anna van drie rent vrolijk rond aan de voet van de Wilhelminafontein. “Ik ga elke week naar de markt voor kaas en nootjes. Ik vind dat ze het goed geregeld hebben met eenrichtingsverkeer. Het is jammer dat niet iedereen zich daaraan houdt. Ik snap niet dat de fontein is afgesloten. Ik begrijp wel dat ze niet willen dat mensen daar gaan zitten om vis te happen, maar ik vind het ook een stukje eigen verantwoordelijkheid. Voor mijzelf is er niet veel veranderd in coronatijd, mijn leven gaat gewoon door. Het is wel vervelend dat mijn sociale contacten beperkt zijn. Nog heel even dan kunnen we door de vaccinaties weer vrij leven. Ik heb er vertrouwen in.”

Volop leven

Jos (76) frommelt een loempiaverpakking de prullebak in en zet zijn enorme zwarte bril even weer recht op zijn neus. “Ik heb net een staaroperatie gehad en dacht ik ga snel even naar buiten. Ik was volledig gezond tot mijn 75ste maar begin nu toch wel te kwakkelen. Ik ben hier al maanden niet meer geweest omdat het steeds minder wordt. Vroeger stonden standwerkers in de rij voor deze markt. Er was altijd volop leven. Dat mis ik nu.”

‘Passen en meten. Elke euro moet ik twee keer omdraaien’

Gestoken in een groen opzichtig hesje met opdruk ‘Gastheer’ houden Ruben van Waalderen en Jasper Boonstra een oogje in het zeil. “We werken voor Marketing Promotion. De markt mag van de gemeente niet open als er geen handhaving is. Er zijn twee cirkels. Wij behoren tot de binnenste cirkel en waarborgen de loopafstand. Het Groen Bedrijf doet de buitenste cirkel op vrijdag en op zaterdag zijn het onder meer verkeersregelaars van de gemeente die aantreden. Wij zitten in een groep die af en toe wordt ingepland. Sinds de horeca dicht is zoeken wij als studenten ander werk. Het is passen en meten. Elke euro moet ik twee keer omdraaien”, zegt Ruben die net afgestudeerd is als klinisch psycholoog. “Gelukkig kan ik op 14 april aan de slag bij de GGD voor promotie en contactonderzoek. Zo maak ik binnen het coronagebeuren toch nog een promotie”, grapt de gastheer. Jasper heeft zijn studie nog niet afgerond. “Ik teer op mijn spaargeld. Dit baantje is een welkome bron van inkomsten.”

Maarten Schoon wandelt voorbij met een gitaar op zijn rug. “Ik ga lekker langs de IJssel zitten. Het is nog wel wat fris, maar dat neem ik voor lief. Dan ga ik wel op een bankje zitten in plaats van op het gras. Ik tref daar ook mijn vrienden. Als het zonnig is, merk je dat het water een aanzuigende werking heeft. Vanaf de waterkant zie je mensen over de bruggen en door het Worpplantsoen zwermen. Deventer is een prachtige stad met goed onderhouden parken. Alleen mis ik de optredens.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden