Filmopnamen tijdens de laatste voorbereidingen
Filmopnamen tijdens de laatste voorbereidingen (Foto: )

Roeiavontuur Dutchess of the Sea krijgt tv-première

Deventer - Op dinsdag 13 april gaat de documentaire over het roeiavontuur van Nederlands vrouwenteam Dutchess of the Sea in première bij Omroep Gelderland en RTV Oost. In de gelijknamige documentaire vertellen Bela Evers (53, Tonden), Astrid Janse (54, Deventer), Remke van Kleij (58, Deventer) en Désirée Kranenburg (53, Welsum) hun verhaal over hun bizarre oversteek van ruim 54 dagen over de Atlantische Oceaan.

De documentaire gaat over de deelname van team Dutchess of the Sea aan de Talisker Whiskey Atlantic Challenge 2020: de zwaarste roeitocht te wereld, van Canarisch eiland La Gomera naar het Caribische eiland Antigua. Nooit eerder deed een Nederlands vrouwenteam mee aan deze race. Afgelopen jaar waren dat er maar liefst twee! Dat Dutchess of the Sea een 50+ team is, was voor Arnhemse documentairemakers Sanne Kranenborg en Mayke Pels een extra reden om hun verhaal te verfilmen: “Deze vrouwen bruisen van de energie, staan nieuwsgierig in het leven en willen zichzelf blijven uitdagen. Dat avontuurlijkheid los staat van leeftijd, laten zij ontzettend goed zien. Onderling verschillen zij sterk en ieder heeft een eigen leven, met eigen vrienden en familie, maar voor dit avontuur kiezen zij echt voor elkaar. Het is heel bijzonder om van dichtbij mee te mogen maken, wat het voor hen betekent om hun gezamenlijke droom te verwezenlijken.”

De documentairemakers volgden de vrouwen vanaf twee maanden voor de start van de race, op 12 december 2020. Aan boord van oceaanroeiboot Liberty namen de roeisters vlogcamera’s mee, om onderweg zelf verslag te leggen van hun reis. En dat levert bijzondere beelden op! In de documentaire ga je met de vrouwen mee de Atlantische Oceaan over en zie je wat zij zagen: prachtige zonsopkomsten en -ondergangen, meezwemmende dolfijnen, een eindeloze horizon en vooral: heel veel water.

De documentaire is daarnaast vooral een persoonlijk portret van vier gewone vrouwen, met een ongewoon grote droom. Bela, Astrid, Remke en Désirée zijn geen topsporters of superhelden, maar normale mensen van vlees en bloed, met angsten en gebreken. “Deze race is een enorme fysieke uitdaging, maar de impact op je gevoelens en gedachten is nog veel groter,” aldus de makers. “Het is echt een mentale beproeving, wat om een boel doorzettingsvermogen en teamspirit vraagt. Of je nu een oceaan over wilt roeien, of een andere droom hebt, wij denken dat wij allemaal iets van Dutchess of the Sea kunnen leren.”

RTV Oost, 13 april, 18.30 uur (herhaling om het uur), Omroep Gelderland, 13 april, 17.20 uur (ieder uur herhaling en op Uitzending Gemist)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden