<p>Het bankje in Oxe. Vlnr Joke Klosters, Oxenaren ten Have en Hekkert en hond Dieks.&nbsp;</p>

Het bankje in Oxe. Vlnr Joke Klosters, Oxenaren ten Have en Hekkert en hond Dieks. 

(Foto: Gert Perdon.)

Nogmaals dank voor gastvrijheid Oxe

OXE - Aan de Oxersteeg is dinsdagavond tijdens een korte plechtigheid het informatiebord onthuld dat herinnert aan de hulp die inwoners van het buurtschap Oxe in de Tweede Wereldoorlog boden aan bewoners van De Snippeling.

Door Leo Polhuijs

Ook konden de aanwezigen het nieuwe bankje bewonderen dat met grote inzet van een aantal vrijwilligers is geplaatst. Het bord staat naast het bankje met als opschrift: ‘Snippeling dankt Oxe april 1945’. ‘’Het bankje werd op 4 mei 1946, dus een jaar na de Bevrijding, geplaatst met medewerking van onder andere muziekvereniging Eendracht”, zegt mede-initiatiefneemster Joke Klosters van buurtvereniging De Snippeling.. ‘’Het was de laatste jaren uitstekend onderhouden door de broers Pieter en Willem Ten Have, die in de dichtstbijzijnde boerderij wonen, maar het was toch dringend aan vervanging toe.’’

Informatiebord

Met geld van Deventer Buiten is het vorig jaar gerestaureerd. Overigens is het onderstel nog het origineel, dat vlak na de oorlog werd geplaatst. Het was de bedoeling dat het vorig jaar al zou worden herplaatst, maar door corona ging dat toen niet door. Joke Klosters, die op de Snippeling woont, werd door buurtvereniging Oxe tevens benaderd over de mogelijkheden voor de realisering van een informatiebord dat verwijst naar de gastvrijheid die Oxenaren in de oorlog boden. Misschien dat er later dit jaar, als de coronaregels het toelaten, alsnog bredere aandacht komt voor wat er in de oorlog is gebeurd.

Steffie was dwars door het front gevlucht naar Oxe

In elk geval acht gezinnen van De Snippeling werden vanaf oktober 1944 tot aan de Bevrijding in april 1945 opgevangen door bewoners van Oxe en konden veilig onderduiken. Joke Klosters beschikt over originele foto’s van de overdracht van het bankje. Ook heeft ze krantenartikelen gevonden met informatie. Er zijn nog wel enkele hoogbejaarde Oxenaren en mensen die de oorlogshandelingen op De Snippeling en Colmschate hebben meegemaakt.

Gastvrijheid

Oud-bewoonster Steffie Rugenbrink - Kuiper (1932) herinnert zich goed hoe De Snippeling leed in de oorlog. Steffie was dwars door het front gevlucht naar Oxe. ‘’We zaten in de kelder bij Reilink toen heel vroeg in de morgen zijn boerderij door de Duitsers gevorderd werd. Met de families Winterman en Roessink, liepen wij in de stralende zon langs de boerderij van Wolters, waar ik bijna struikelde over een dode soldaat. Links van de weg in de loopgraven zag ik de eerste Canadezen’’, beschrijft Steffie, die hoog opgeeft van de gastvrijheid in Oxe en de Canadezen als ‘geweldig’ omschrijft. Na vier dagen van gevechten kon ze weer naar huis. Onderweg lagen er dode koeien. Bij terugkomst bleken de boerderijen van Reilink en Wolters verbrand. ‘’Bij Roessink en ons huis was het dak er af geschoten, maar we konden er wel in.’’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden