<p>Jolanda, Carel, Thea en Steph willen de vlag uit als de Eagles thuis spelen.&nbsp;</p>

Jolanda, Carel, Thea en Steph willen de vlag uit als de Eagles thuis spelen. 

(Foto:Gerreke van den Bosch)

Vlaggen uit bij thuiswedstrijd ‘Kowet’

Deventer - Die hard GA Eagles support Carel Roelvink is bezig met een unieke vlaggenactie voor zijn ‘Kowet’. “We willen eigenlijk dat aan elk huis in de volksbuurten een rood gele vlag hangt”, vertelt hij over zijn plan.

Door Gerreke van den Bosch

Waarom? Omdat het verbinding in de wijk brengt en om de tegenstanders bang te maken. Zodat het stront ze dun langs de benen loopt.” Het idee leefde al langer bij de rasechte Deventenaar maar toen ze niet zo goed draaiden dacht hij: ‘La maar zitten.’ Nu de roodgelen terug zijn in de eredivisie is het een moment bij uitstek om het plan van de Eaglesvlaggen vleugels te geven. “Het leeft weer grandioos. Iedereen praat erover en er is grote kans dat veel mensen meedoen. We wilden eerst twee wijken doen maar er komen nu zoveel reacties uit andere buurten dat we er nu 1000 willen bestellen in plaats van de oorspronkelijke 500.”

‘Het moet de tegenstander dun langs de benen lopen’

De vlaggen moeten uit op de dagen dat de adelaars uitvliegen in hun ‘Home of football’. “Ik ken bijna alle stadions in Nederland. In geen enkele stad heb ik dit nog gezien”, weet de 63- jarige Roelvink die al 30 jaar lid is van de supportersvereniging en al 53 jaar een clubkaart op zak heeft. De anekdotes rollen over de tafel. Hierbij moet vooral aartsrivaal ‘Olle’ het ontgelden.

Rotzooitje

“Vroeger was het nog wel eens een rotzooitje. Dat is nu niet meer zo. Ouders komen met kinderen naar de wedstrijd. Ik ga altijd. Ik laat ze niet in de steek. Ik ging zelfs toen ze nog onderaan stonden in de eerste divisie. Dan ging ik met mijn maten en dan hadden we de blikken bier onder de jas want bier kopen in het stadion was natuurlijk voor ons niet te betalen. We zaten helemaal boven op de tribune. Prachtig! Dat kan nu niet meer want je wordt gefouilleerd.” Roelvink wordt in zijn actie ondersteund door andere Eaglefans zoals Thea Norder, voorzitter van de supportersvereniging. “De bedoeling is om de vlaggen gratis te verstrekken aan de minima vandaar onze zoektocht naar sponsoren. Voor mensen met weinig geld is 10 euro een groot bedrag. We zijn in gesprek met een aantal sponsoren. We willen 500 vlaggen beschikbaar stellen aan de mensen die het niet kunnen ophoesten en 500 gaan in de verkoop. Op is op en weg is weg. We wachten nu op een aantal grote sponsoren.”

Animo

Steph van den Beld maakt ook deel uit van team dat de vlaggenparade gestalte gaat geven. ‘’We merken dat er vanuit de sponsoren animo is voor ons plan. Men ziet dat de Go Ahead Eagles steeds belangrijk gaat worden. Het wordt erg gedragen in de stad. Vraag mensen wat het belangrijkste is voor Deventer en ze antwoorden bijna allemaal: de Lebuinustoren en de Eagles. Deventer is een arme stad en wat is er nu mooier dan onze stad kleurrijk aan te kleden in de kleuren van ‘haar voetbalclub’. Daarbij geeft het een gevoel van saamhorigheid en dat hoort bij de Eagles”, weet de supporter als geen ander.

Speeltuin de Driehoek

Inmiddels is Roelvink zijn vlaggenproject vaak gedeeld op Facebook. “Ik ben hartstikke blij met alle hulp die ik krijg. Ik had het anders niet gered. Er is een mooie samenwerking ontstaan. Dat is ook goed voor de verbinding. We zijn allemaal supporters.’ Ook speeltuin De Driehoek in Voorstad Oost ‘misschien wel de hipste volkswijk van Nederland’ draagt haar steentje bij. Beheerder Jolanda Muilerman gaat samen met haar vader de vlaggen uitdelen. “Dat hebben we vijf jaar geleden ook gedaan. Het is één vlag per gezin. Wij kennen de mensen hier en smokkelen zal er dus niet bij zijn. We hopen het voor augustus allemaal rond te hebben.”

Acties

Thea Norder oppert om een actie te verbinden aan de verkoop van de vlaggen door bijvoorbeeld een shirt van de Eagles te verloten. Het idee valt bij de rest van het team in goede aarde. Volgens van den Beld is de vlaggenactie de eerste stap naar verdere ontwikkelingen. “We zien het als een maatschappelijk project en maatschappelijk verantwoorde projecten worden steeds belangrijker. De vlaggen moeten aan het huis worden opgehangen. Meenemen het stadion in is niet de bedoeling. “Kan ook niet want alleen Jannie mag met de vlag rennen”, is de ongeschreven regel van de GAE fans. Discussie gesloten. “Half augustus is de eerste wedstrijd. Hoe mooi zou het zijn als we het dan voor elkaar hebben?’’, vraagt initiatiefnemer Roelvink zich hardop af.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden