Logo deventerpost.nl


Foto: Gerreke van den Bosch

Geen rode loper voor groene energie

OXE - Boeren rond Bathmen willen niet alleen duurzaam en verantwoord voedsel produceren maar ook duurzame energie opwekken. Woensdag werden de plannen gepresenteerd op de deel van melkveehouder Hans Nijkamp.

Door Gerreke van den Bosch

Nijkamp behoort tot de groep van acht agrarische ondernemers uit Bathmen en omstreken die samen met ondernemers uit het bedrijfsleven duurzame energie willen produceren. Woordvoerder Albert Baarslag gaf gemeenteraadsleden een toelichting op de plannen.


Albert Baarslag: ,,Het is een uitdaging om het duurzaam produceren van stroom vanuit een coöperatie van boeren te benaderen. Het kan alleen een succes worden als veel inwoners bewust kiezen voor lokale, duurzame energie. Verantwoord gepland en geproduceerd. We zijn al ongeveer anderhalf jaar bezig. We hebben ons op verschillende locaties gepresenteerd en positieve reacties mogen ontvangen. Ook vanuit Colmschate was er belangstelling. We werken met een postcoderoos. In de eerst beoogde postcoderoos wonen ongeveer 8300 huishoudens. Twintig gezinnen kunnen gebruik maken van één dak."


Voor de boeren wordt het boerenbedrijf steeds dynamischer en worden er steeds hogere eisen gesteld. Het aanbieden van groene stroom via zonnepanelen op het erf of op de daken van stallen en schuren is voor hen een mooie optie. Maar er zitten wel allerlei haken en ogen aan want er spelen ook andere belangen. ,,De energiemarkt is een complexe markt met veel machtsinvloeden", waarschuwt Baarslag. ,,De markt is georganiseerd van hoogspanning naar laagspanning. Op grote schaal lokaal opgewekte energie past daarin niet en vraagt om grote investeringen. Wij hebben een businessplan en daarvoor moeten we tachtig tot negentig daken hebben. Daar is veel geld voor nodig. We kunnen makkelijk veertig daken realiseren, zestig procent van de boeren ten zuiden van de A1 in gemeente Deventer wil wel mee in dit project. We hebben een klein beetje subsidie gekregen van de provincie, daar gaan we het niet mee redden. Als we geen 50.000 euro krijgen, dan hebben we niets."


Er vliegen wat opmerkingen over de tafel. ,,Voor grote projecten in zee legt minister Kamp de rode loper uit maar lokale initiatieven krijgen een verlengsnoer dat twee meter te kort is", schetst de windmolens waar de boeren tegen moeten vechten. De consument kan daar niet mee worden bereikt maar de coöperatie weet ook niet hoe ze het met de gemeente moet kortsluiten. Deze ondersteunt het initiatief wél maar enkel met woorden. Geld om het lokale project dat goed is voor het milieu, boeren, burgers en buitenlui blijft achterwege.

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox