Wat begon als hobby wordt voor Douwe steeds serieuzer. Hij overweegt binnen nu en een half jaar zelfs om een bedrijfje op te zetten van waaruit hij foto's en video's bewerkt, logo's ontwerpt en websites maakt. (foto Auke Pluim)
Wat begon als hobby wordt voor Douwe steeds serieuzer. Hij overweegt binnen nu en een half jaar zelfs om een bedrijfje op te zetten van waaruit hij foto's en video's bewerkt, logo's ontwerpt en websites maakt. (foto Auke Pluim) (Foto: Auke Pluim)

'JEEJDouwe' is best wel vrolijk altijd

Diepenveen - ,,Mijn naam is Douwe Jan Boerman", stelt een olijke (bijna) 14-jarige puber zich voor. ,,Douwe J. En ik ben best wel vrolijk altijd. Zo van: jeeeeejjjj! Dus dat 'jeej' heb ik maar vóór mijn naam gezet: JEEJDouwe. Zo heet mijn YouTube-kanaal nu ook. En zo heet ik trouwens op alles; op alle social media."

Door Rudy Brouwer

En via Google leidt het zoeken met die nickname ook al vlot naar de website van de jonge Havo-scholier. ,,Heel veel mensen vinden het wel mooi, wat ik allemaal maak", merkt de leerling van De Boerhaave in Deventer op. ,,Een half jaar geleden heb ik daarom mijn website online gezet. Met een portfolio. Zo kunnen meer mensen mijn creaties zien. En als die het dan mooi vinden, willen zij misschien ook wel dat ik iets voor ze ontwerp."

Wat begon als hobby wordt voor Douwe steeds serieuzer. Hij overweegt binnen nu en een half jaar zelfs om een bedrijfje op te zetten van waaruit hij foto's en video's bewerkt, logo's ontwerpt en websites maakt. ,,Toen ik 9 jaar was, ging mijn vader 's avonds in de achtertuin een keer een timelapse maken van de sterren. Dat wilde ik ook eens proberen. Toen ben ik plaatjes in Moviemaker gaan stoppen, met een muziekje erachter."

Als basisschoolleerling van De Zonnewijzer in Diepenveen ontdekte Douwe vervolgens andere programma's, zoals Photoshop. ,,Met een vriendengroepje gingen we na schooltijd vaak filmen wat we deden, bijvoorbeeld belletje trekken. Dat was niet heel bijzonder. Eigenlijk sloeg het nergens op. Maar we vonden het gewoon leuk om te doen. Ik was dan degene die het ging monteren en met behulp van instructiefilmpjes op YouTube leerde ik animaties maken en special effects."

Daarbij ontdekte Douwe ook dat hij het ontwerpen van logo's erg leuk vindt. ,,Ik hou wel van strak; ik maak strakke logo's. Dat is ook wat ik het makkelijkst vind. Met niet teveel kleuren. Ik maak wat de opdrachtgever wenst, dat zie ik steeds als een uitdaging. Het is mooi om te doen, zodat andere mensen er wat aan kunnen hebben. Ik vind het ook leuk om met klanten om te gaan; een beetje met ze te bellen. En ik denk ook dat het leerzaam is: je hebt de verantwoordelijkheid om voor iemand iets te maken."

,,Bij mij hoeven opdrachtgevers geen twee weken te wachten. Ik ben heel snel", beweert Douwe. ,,En ze kunnen me altijd bellen om dingen te veranderen. Maar, oh: schóól gaat bij mij wel altijd voor. Dat zeg ik ook tegen mijn klanten. Ik wil eerst mijn HAVO-diploma graag halen. Wat ik daarna wil gaan doen, weet ik nog niet. Als mijn opleiding eronder zou gaan lijden, dan ga ik, denk ik, niet meer door met JEEJDouwe."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden