Ouderwets burenfatsoen in de Knarrenhof


Foto: Auke Pluim

Ouderwets burenfatsoen in de Knarrenhof

Deventer - ,,Mensen zullen steeds meer zaken zélf moeten regelen", weet Piet Zevenhuijzen, lid van de lokale werkgroep van de Stichting Knarrenhof. ,,In onze woonvormen móet niets gezamenlijk. Maar kán het wel: samen de binnentuin van het hofje onderhouden, gezamenlijk zorg of energie inkopen en elkaar behulpzaam zijn als dat van je wordt gevraagd.''

Door Rudy Brouwer

In een eerste gesprek op het stadhuis, met wethouder Jan Jaap Kolkman, werd Zevenhuijzen vorige week duidelijk dat er in Deventer ruimte is om de haalbaarheid van een Knarrenhof verder te onderzoeken. ,,Het contact is zeer positief verlopen. De gemeente ziet ook het financieel belang daarvan wel in naar de toekomst: hoe houden we de ouderenzorg nog in stand en betaalbaar?"

Inmiddels hebben al 78 mensen zich aangemeld als deelnemer aan het voorgenomen woonproject in Deventer. Een goed gevoel voor ouderwets burenfatsoen en trouw 'noaberschap' is daarvoor dus wel een voorwaarde. ,,Ons initiatief anticipeert op de toekomst van een terugtredende overheid en een grotere verantwoordelijkheid van de burger zelf", legt Zevenhuijzen uit. ,,Het gaat erom dat bewoners van onze hof bereid zijn om wat voor een ander te doen.''

De werkgroep moet nu afwachten wat de gemeente aandraagt. ,,Uit een enquête onder de inschrijvers blijkt dat de Geertruidentuin een geliefde locatie zou zijn. Maar dat is grotendeels uitgegeven al. Het hangt ook van het uiteindelijke aantal deelnemers af of zoiets groot of klein wordt. Wil het financieel haalbaar zijn, dan moeten er minimaal 16 woningen komen. Maar in de praktijk zal dat zeker meer worden", denkt Zevenhuijzen.

,,Er is een leuk verschil met de vroegere hofjes: de voordeuren zitten aan de buitenkant, de achterzijde van de woningen grenst aan de gezamenlijke binnentuin. Het concept is in een modern jasje gestopt." Anders dan de naam doet vermoeden, is de woonvorm zeker niet alleen voor 'krasse knarren'. Zevenhuijzen: ,,Knarrenhof is voor iedereen die heeft besloten om niet af te wachten, maar zélf te doen."

In Deventer zijn plannen voor een nieuwe woonvorm voor 50-plussers: de Knarrenhof. Het idee is gebaseerd op de hofjes van vroeger, waarbij begrippen als geborgenheid, veiligheid, privacy, duurzaamheid, rust, onafhankelijkheid, noaberschap en menselijke maat centraal staan. Er wordt gekeken naar mogelijkheden voor koop, vrije sector huur en sociale huur. Lijkt zo'n hof geschikt voor u? Kijk op: www.knarrenhof.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden