Logo deventerpost.nl

Historie in het antiquariaat

Deventer - Bij antiquariaat Das Gute Ist Immer Da! is maandag 27 november een lezing van Jan Willem Arends over de wetenschapper en avonturier Alexander von Humboldt (1769-1859).

Alexander von Humboldt was een uiterst gedreven, onvermoeibaar nieuwsgierige, lichamelijk ijzersterke wetenschapper en avonturier met een tomeloze energie. Tijdens de twee grote reizen die hij maakte naar Zuid-Amerika (1799-1804) en Siberië (1829) observeerde, registreerde, inventariseerde en analyseerde hij, op het obsessieve af, alles wat hem voor de voeten kwam. Hij deed hiervan gedetailleerd en bezield verslag in zijn boeken, die bestsellers werden. Humboldt combineerde een zeldzaam oog voor detail met het vermogen tegelijkertijd het geheel te blijven zien en zijn gemoed open te stellen voor de inwerking hiervan. In zijn visie hangt alles in de natuur en het universum met elkaar samen en moeten onderzoeksobjecten zo goed mogelijk vanuit een meeromvattend perspectief worden benaderd, onderzocht en beschreven, in relatie met de context waarin zij zich voordoen.

Hij wordt beschouwd als de grondlegger van de ecologie en de klimatologie, terwijl hij belangrijke inzichten en bijdragen leverde aan diverse takken van wetenschap zoals geologie, botanie, antropologie en etnologie. Daarbij vertoonde hij verrassend moderne inzichten en standpunten t.a.v. slavernij, vrouwenemancipatie, wetenschapscommunicatie en financiering.
Tevens zullen enkele groten in die dagen uit zijn netwerk besproken worden, zoals Goethe, Jefferson, Bolivar en Darwin, op wiens ideeën Humboldt grote invloed heeft gehad.

Das Gute, Kleine Overstraat 33 is 19.30 uur geopend, entree 10 euro; incl. een kopje koffie en een drankje in de pauze.

Kaarten verkrijgbaar bij Das Gute; di t/m zat van 12.00-17.00 uur.

Meer berichten

Shopbox