Logo deventerpost.nl


Versterking economische en culturele samenwerking met Roemenië

Deventer - Vertegenwoordigers uit het Deventer' bedrijfsleven, internationaal beleid van de gemeente Deventer en NetSib Foundation brachten van 20 tot 24 november een werkbezoek aan Sibiu, partnerstad van Deventer. Het werkbezoek was een vervolg op de succesvolle netwerkbijeenkomst "Zaken doen met Roemenië" op 8 juni  in Deventer.

Vanuit verschillende sectoren in Deventer wordt al jaren intensief met Roemenië samengewerkt. Roemenië groeit economisch momenteel het sterkst van alle landen in de EU. O.a. Sibiu maakt vanaf 2007 een sterke economische, sociale en culturele groei door. Dit biedt volop kansen voor het Nederlands bedrijfsleven én voor samenwerking tussen private en publieke sectoren in Nederland en Roemenië.

In Sibiu is de Deventer delegatie officieel ontvangen door burgemeester Astrid Fodor, vice-president van het district Wiegand Fleischer, rector van de universiteit Lucian Blaga professor Ioan Bondrea en directeur van de Kamer van Koophandel Eugen Iordanescu. Ook vond er overleg plaats met een drietal business clubs, de Finse school en acht culturele instellingen en – ondernemingen.

Een tweetal Deventer' ondernemers presenteerden hun plan voor een digitaal grensoverschrijdend project ter bevordering van economische groei en sociale cohesie. NetSib Foundation sprak verkennend met partijen in Sibiu over samenwerking met het Europalia Arts Festival 2019 in Brussel. In 2019 is Roemenië het gastland van dit gerenommeerde festival. In het kader hiervan wordt mogelijk een Festival Focus op Roemenië in Deventer georganiseerd. Rondom beide projecten zijn de Roemeense partners geïnteresseerd in verdergaande samenwerking. Als vervolgstappen worden de komende weken intentieverklaringen en prioriteitenlijsten opgesteld.
Het werkbezoek werd georganiseerd door de gemeente Deventer (internationaal beleid) en NetSib Foundation, in samenwerking met MKB Deventer en met lokale partners in Sibiu.

Meer berichten

Shopbox