Daan Obdeijn voor Villa Voorstad: ,,Ik doe het allemaal voor Lotte.'' Hij laat zich sponsoren om geld bij elkaar te krijgen voor onderzoek naar de zeldzame erfelijke hartspierziekte PLN waaraan zijn vrouw Lotte Kammelar (37) lijdt. (Foto: Auke Pluim)
Daan Obdeijn voor Villa Voorstad: ,,Ik doe het allemaal voor Lotte.'' Hij laat zich sponsoren om geld bij elkaar te krijgen voor onderzoek naar de zeldzame erfelijke hartspierziekte PLN waaraan zijn vrouw Lotte Kammelar (37) lijdt. (Foto: Auke Pluim) (Foto: Gerreke van den Bosch)

Sponsortocht voor geliefde Lotte

Deventer - In vijf dagen van Parijs naar Deventer. Op de fiets wel te verstaan. Daan Obdeijn maakt deze reis midden mei van dit jaar op zijn mountainbike. ,,Tja, ik heb geen andere fiets.,..'' De Deventenaar stapt niet zomaar op de tweewieler. Hij laat zich sponsoren om geld bij elkaar te krijgen voor onderzoek naar de zeldzame erfelijke hartspierziekte PLN waaraan zijn vrouw Lotte Kammelar (37) lijdt.

De teller staat op bijna 600 euro, Daans streefbedrag ligt op vijftienhonderd euro. ,,Als het zo doorgaat, zal ik dit bedrag wel halen. Onderzoek is hard nodig. De ziekte is niet erg bekend. Er zijn in ons land maar zo'n duizend patiënten. De ziekte werd in 2010 bij Lotte ontdekt en heeft onder meer tot gevolg dat ze snel moe is doordat het hart niet goed pompt. Laatst gingen we een eind wandelen en om de haverklap moest ze stilstaan. Ze is net een diesel, die heel langzaam gaat en moeilijk start. Een aantal van haar familieleden heeft de ziekte ook. Een neef is eraan overleden. Patiënten worden niet erg oud. Lotte vindt het geweldig dat ik de tocht maak, maar ze verklaart me wel voor gek. Ik heb wel eerder gekke acties ondernomen. Zo ben ik een keer op de step naar Frankrijk gegaan. Het goede doel was toen Kika/KWF. Ik was toen echter niet goed voorbereid.''

Strak

Dat is nu wel anders. De 49-jarige freelance fotograaf uit Voorstad Oost hanteert in de aanloop naar zijn fietstocht een strak trainingsschema. ,,Elke week wordt het aantal fietskilometers opgevoerd. Als ik op 9 mei in Parijs aankom, heb ik al zo'n drieduizend kilometer gefietst. '' Daan wordt gebracht door een collega, heeft dan een dag of wat de tijd om de stad te verkennen en vertrekt op 11 mei vanonder de Eiffeltoren. Op 15 mei hoopt hij weer in Deventer aan te komen. ,,Ik heb gehoord dat leden van mijn mountainbikeclub me een eindje tegemoet fietsen om me in te halen. En natuurlijk zal Lotte klaarstaan om me te ontvangen.''

Start- en eindpunt in Deventer is Villa Voorstad. ,,Ik reken op zo'n 120 kilometer per dag en neem ongeveer twaalf tot veertien kilo bepakking mee. Denk aan eten en drinken, schone kleding en reserve onderdelen voor de fiets. Slapen doe ik in goedkope bed and breakfasts. Ik zal mezelf af en toe keihard tegenkomen. Het zal af en toe gevaarlijk zijn. Zo is het in België vaak uitkijken geblazen want ze hebben daar vaak geen fietspaden. Maar het is allemaal de moeite waard. Ik doe het allemaal voor Lotte.'' Of Daan onderweg gaat vloggen, weet hij nog niet. ,,Het fietsen zal me al genoeg inspanning kosten.'' Wel kunnen zijn verrichtingen gevolgd worden op internet via facebook.com/sponsortocht Parijs – Deventer.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden